Izvor: Dan

shinaPrema navodima lista “Nation”, u igri za najbolje parče ostrva Sveti Nikola je i bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra. Taj list je, sa sve slikom ostrva poznatijeg pod imenom Havaji, objavio da su za kupovinu 37 hiljada kvadrata zainteresovani Englezi, Rusi, Belgijanci, Arapi i – Šinavatra. Istu informaciju objavio je i internet portal “Silobrejker”.

– Prva banka zakazala je drugu licitaciju za prodaju dijela Havaja za 23. maj, koja će se održati u budvanskoj filijali. Na vansudsku prodaju je oglašeno 37 hiljada kvadrata ostrva sa pratećim objektima, po početnoj cijeni od 21 milion eura. Na prvoj licitaciji, održanoj prije par mjeseci, nije bilo zainteresovanih. Početna cijena tada je bila 28 miliona – navodi “Nejšn” i podsjeća da je Šinavatra odnedavno crnogorski državljanin, mada se još ne zna kako je dobio pasoš.

Prema informacijama “Dana” i još nekih medija, pare za Havaje su “legle” još u aprilu, a anonimni kupac je uplatio novac sa of šor destinacije. Zli budvanski jezici tvrde da je, nakon skandala kad su carinici u Abu Dabiju otkrili da je Šinavatra postao Crnogorac i stalnih upita medija ko je uplatio pare za Havaje, banka odlučila da sve to ozvaniči na još jednoj aukciji.

Vlasnik placa na Havajima bio je, sve dok je mogao da vraća kredit, kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, koji ga je kupio 2007. od Nenada Đorđevića za 21 milion eura. Subotić je najavio velika ulaganja u izgradnju hotela, vila i marine, te u spajanje ostrva sa Budvom. Njegovi ovlašćeni zastupnici su početkom godine obavijestili Prvu banku da njihov klijent nije u mogućnosti da vraća kredit, zbog čega je i došlo do javne aukcije. Prvu banku kontroliše premijerov brat Aco Đukanović, dok je i sam Milo Đukanović akcionar. Premijer je Prvoj odobrio 44 miliona eura kredita za likvidnost, kad se ispostavilo da ima dosta kredita kao što je Canetov.

Taksin Šinavatra, čije je bogatstvo procijenjeno na milijardu i po dolara, osuđen je u matičnoj zemlji na dvije godine zatvora zbog neplaćanja poreza, a njegova supruga Pojaman na tri godine. On je prije ulaska u politiku i imenovanja na funkciju premijera 2001. godine bio osnivač i vlasnik “Šin korp”, jedne od najvećih azijskih telekomunikacionih firmi. Njegova stranka Taj Rak Taj je 2005. osvojila najviše mandata u parlamentu. Nedugo nakon stupanja na funkciju premijera suočio se sa prvim optužbama za korupciju i kršenje ljudskih prava, da bi se početkom 2006. optužbe intenzivirale zbog kontroverzne prodaje Šin Korpa supruzi. Bračni par je optužen, a kasnije i pravosnažno osuđen za utaju poreza. U aprilu 2006. je izjavio da podnosi ostavku kako bi okončao ustavnu krizu i višenedjeljne demonstracije, na kojima je optuživan za korupciju. Tajlandski ustavni sud je zakazao nove izbore za novembar, ali je u septembru, dok je Šinavatra bio u Njujorku na zasjedanju Generalne skupštine UN, tajlandska vojska zauzela ključne objekte u Bangkoku i tako izvršila vojni puč. Strani novinari su Šinavatru u vrijeme dok je bio prvi čovjek Tajlanda nazivali “kombinacijom Silvia Berluskonija, Uga Čavesa i Roberta Mugabea”. Šinavatra je zvanično prijavljen u Engleskoj. Nakratko je bio vlasnik FK Mančester siti – nakon što je krajem avgusta prošle godine prodao tim kompaniji iz Abu Dabija, proglašen je za počasnog predsjednika kluba.

Advertisements