Izvor: Mina

tijanicccPokret za promjene zatražio je danas od Radio-televizije Crne Gore (RTCG) informacije o porijeklu novca i i načinu isplate honorara za konsultantske poslove koje je generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS), Aleksandar Tijanić, obavljao prilikom formiranja Trećeg kanala TVCG.

PzP, u zahtjevu, traži kopiju Ugovora o djelu koji je tada sklopljen sa Tijanićem, kao i prateća dokumentacija iz koje se može vidjeti ko mu je, i sa kog računa, tada platio konsultantske usluge.

Iz te stranke podsjećaju da je “advokatski tim Stanka Subotića juče saopštio da je Subotić, koji je u bjekstvu od srpskih vlasti, 1999. godine uplatio značajan iznos na račun Tijanića, po osnovu honorara za konsultatntske poslove koje je obavio oko formiranja trećeg kanala TVCG”.

“Iz saopštenog se može zaključiti da su sredstva uplaćena sa nepoznatog računa kojim su zajednički upravljali Subotić i crnogorska Vlada, i sa koga je Subotić plaćao usluge od zajedničkog interesa”, smatraju u PzP-u.

Taj iskaz Subotićevih advokata potvrdio je, tvrde u PzP-u, postojanje crnih fondova, tačnije paralelnog državnog budžeta.

“Koji je, tokom švercerskog perioda 90-ih godina, ova vlast formirala u saradnji sa njoj bliskim tajkunima, i iz kojega su finansirani projekti koji su služili za održanje i učvršćivanje njihove vladavine”, kaže se u saopštenju PzP-a.

Navodi se da su iz tog paralelnog budžeta “svojevremeno kupovani avioni za Vladu i plaćane lobističke usloge u centrima svjetske politike.

“A sudeći po iskazima Subotićevog advokatskog tima, kao i po nekim ranijim tvrdnjama crnogorskog premijera – ta su sredstva korišćena i za uređivanje medijske scene, i podršku formiranju nekih takozvanih nezavisnih medija”, dodaje se u saopštenju.

U PzP-u smatraju da postojanje “paralelnog budžeta, koji se nalazi na nepoznatoj bankarskoj destinaciji a puni se sredstvima koja se ostvaruju na teritoriji ili zloupotrebom teritorije Crne Gore, i kojim očito upravljaju osobe iz kruga prijatelja crnogorskog premijera, predstavlja ogromnu prepreku demokratizaciji naše države i realizovanju naše evropske ambicije”.

“U procesu odgovaranja na evropski Upitnik, državne kontrolne institucije moraju hitno preduzeti odlučne korake sa ciljem stavljanja tačke na postojanje paralelnog državnog budžeta i crnih partijskih fondova”, poručuju iz te partije.

U te fondove se, kako tvrde, decenijama odlivaju značajna sredstva “koja su isključivo korišćena za produžavanje i snaženje vladavine aktuelne vlasti, i od kojih građani Crne Gore nijesu nikada imali bilo kakve koristi”.

Advertisements