Izvor: Borba

patrijarhspcMeđu 46 vladika i oko 3.000 sveštenika u Srbiji, a u 2.400 crkava i manastira, vodi se rat koji će, ukoliko novoverci predvođeni Amfilohijem pobede, biti završen osnivanjem još jednog sinoda i izborom još jednog patrijarha, ovoga puta slobodne srpske crkve, sa sedištem u Kruševcu. Ovo je za “Borbu” najavio Hadži Andrej Milić, vođa “Garde svetog cara Lazara” uoči prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC 14. maja.

On kaže da predstojeći sabor nije ništa drugo do “lažni sabor” jer, kako objašnjava, arhijereji nisu jedinstveni. Prema njegovom mišljenju, na dnevnom redu redovnog prolećnog sabora biće samo “žestok sukob” i nijedna druga tačka dnevnog reda.

Milić se ispred “Ujedinjenog pokreta srpstva” i “Garde Sv. Cara Lazara” zalaže za saborski raskol između takozvanih staroveraca i novoveraca i najavljuje demonstracije ispred Patrijaršije u slučaju da arhijereji izaberu novog patrijarha iz redova novoveraca. Njegovi kandidati za patrijarha su vladika banatski Nikanor, banjalučki Jefrem, valjevski Milutin, niški Irinej, hvostanski Atanasije i raško-prizrenski Artemije.

Već dugo u javnosti postoji utisak da se unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC) vode borbe i oko mnogih drugih pitanja, praktičnih i suštinskih, što samo potvrđuju javna pisma pojedinaca i organizacija upućena na adrese arhijereja.

Posle pisma člana Crkve, objavljenog u “Borbi”, a u kojem ovaj zahteva da mu se omogući prisustvo na Saboru kako bi arhijereje upoznao s dokumentima koja se tiču, kako je naveo, “nekih crkvenih afera, homoseksualizma, pedofilije i ratnih zločina”, juče su “Ujedinjeni pokret srpstva” i “Garda Svetog cara Lazara” uputili pismo sa zahtevom da se prilikom utvrđivanja dnevnog reda Sabora nikako ne zaobiđe pitanje liturgije.

Ranije je Saboru SPC upućeno i saopštenje s nedavno održanog skupa u manastiru Vojlovica kod Pančeva, u kojem stoji poziv da se „stane na put daljoj razgradnji svetosavskog mira i sloge u SPC, koji su nastali na osnovu neposlušnosti saborskim odlukama vezanim za bogosluženje”.

Kao i pred svetovne izbore, pažnju javnosti nesumnjivo najviše privlači sastav i mogućnost izmena u Sinodu, “crkvenoj vladi”, dok suštinska pitanja i problemi u društvu ostaju po strani pod izgovorom da te teme treba razmotriti nakon izbora novog poglavara.

Iako niko iz SPC ne potvrđuje da će biti birani novi članovi Sinoda, s obzirom na to da je svima već istekao ili će uskoro isteći dvogodišnji mandat, među episkopima je postignuta saglasnost da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nastavi da vodi Sinod SPC, a da budu zamenjeni episkop mileševski Filaret i vladika bihaćko-petrovački Hrizostom. Iako oni svoju funkciju mogu obavljati i po isteku mandata, sudeći prema pravcu u kom idu konsultacije među vladikama, preovlađuje stav da se za nove članove “crkvene vlade” izaberu vladike iz Bosne i Hercegovine.

Hadži Andrej Milić tvrdi da većinu među arhijerejima čine novoverci, koji praktikuju izmenjenu liturgiju čime menjaju suštinu svetosavlja, pre svega zato što su ucenjeni ili potkupljeni.

Ucenjeni su, kako objašnjava, raznim stvarima poput hapšenja na granici s Kosovom zbog krijumčarenja droge, ili potkupljeni obećanjima o novoj, atraktivnijoj eparhiji, stanu, većoj plati ili visokoj penziji.

On tvrdi da je o svemu obavešten vladika Filaret, koji je upoznat sa svojevremenim hapšenjem dilera u mantijama, u vreme dok je ministar policije bio Dragan Jočić. Slučaj su zataškale neke vladike, kako se crkva ne bi obrukala, ali su uhvaćeni automatski bili ucenjeni. On je ubeđen i da ljudi u mantijama “diluju drogu Šiptarima”, te da im i odgovara da Kosovo, “najveća veš mašina za pranje novca” bude nezavisno.

Za vladiku šabačkog Lavrentija, Milić tvrdi da poseduje dokaz iz banke da prima čekove iz Vatikana, a za preostale vladike, viđene za novog patrijarha, crnogorsko-primorskog Amfilohija, braničevskog Ignjatija, novosadskog Irineja, da su “jude u SPC” koji služe novu liturgiju. Problem sa ovom je, pak, što je na kanonskim ivicama i nije blagoslovena od patrijarha.

Za glavno glasilo “novotaraca” Milić proglašava “Srpske dveri”, koje su, kako objašnjava, nevladina organizacija pri SPC.

I običan narod, koji ne zna napamet ni očenaš, kaže Milić, oseća da se u Crkvi nešto negativno događa. Zato, kako kaže, ne sumnja da će nova, srpska slobodna crkva, okupiti bar 70 posto vernika.

“Mi ne čekamo rascep u SPC, mi smo njegovi nosioci”, poručuje Milić.

Advertisements