Izvor: RFE

usaKako saznaje RSE, u Predstavničkom domu Kongresa SAD, u noći s 12. na 13. maj po srednjoevropskom vremenu, jednoglasno je usvojena “Rezolucija 171”, kojom se ukazuje na potrebu ustavne reforme u BiH, te jači angažman SAD i EU.

U Rezoluciji se upozorava na hitnu potrebu BiH da radi na stvaranju efikasne države kako bi mogla da se nosi s domaćim i međunarodnim obavezama, s efikasnijim institucijama koje bi bile sposobne same da provedu reforme i ispune uslove EU i NATO.

Pored potrebe da se radi na ustavnoj rreformi i sarađuje s Tribunalom u Hagu, Rezolucija predviđa i uspostavu specijalnog američkog izaslanika za Balkan koji bi radio u saradnji s EU i političkim liderima u BiH ,kako bi se ispunile reforme na svim nivoima i uporedo pomagao politički razvoj drugih zemalja regije.

Također u Rezoluciji stoji kako Ured Visokog predstavnika ne bi trebao biti zatvoren prije nego što Vijeće za implementaciju mira definitivno ne utvrdi da je BiH ispunila tzv. 5 +2 uslova.

Evrospskoj Uniji se predlaže da razmotri planove za buduću ulogu EUFOR-a koji je dao psihološko osiguranje mira svojim stalnim prisustvom u BiH.

Kao posljednja tačka navodi se da SAD treba blisko da sarađuju sa Uredom specijalnog predstavnika EU kako bi osigurale da Ured ima mehanizme i autoritet da se nosi s post OHR- ovskom BiH, uključujući set uslova za kandidaturu i članstvo sa jasnim mjerama i oznakama koje bi trebale biti postignute za povećanje funkcionalnosti države kroz proces ustavne reforme.

“Sponzor” Rezolucije je kongresmen Howard Berman, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku u Predstavničkom domu kongresa SAD.

Advertisements