Izvor: Mina

trichetGlobalna ekonomija nalazi se na tački preokreta s obzirom na to da neke zemlje već bilježe rast aktivnosti, ocijenili su vodeći centralni bankari. Oni su, na redovnom sastanku o globalnoj privredi u Bazelu, konstatovali da bi centralne banke trebalo da imaju izlazne strategije za izbjegavanje inflatornih rizika.

Nakon predsjedavanja redovnim sastankom u Bazelu, predsjednik Evropske centralne banke (ECB), Jean Claude Trichet, upozorio je da centralne banke moraju da ostanu oprezne, jer se nastavljaju korekcije globalnih neravnoteža i neizvjesnosti koje okružuju svjetsku ekonomiju.

“Globalna ekonomija nalazi se nedaleko od tačke preokreta, a neki su je već i prešli”, kazao je Triše. “Apsolutno je ključno biti u potpunosti svjestan izlaznih strategija, ili puta prema održivom pristupu”. Svaka centralna banka, kako je dodao, ima način da riješi pitanje povratka na odgovarajuću politiku koja omogućava izbjegavanje inflatornih rizika.

Triše je govorio nakon redovnog dvomjesečnog okupljanja centralnih bankara u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu, kojemu su prisustvovali predstavnici razvijenih i ekonomija u razvoju, prenose agencije.

Advertisements