Izvor: Press

borisProtiv Sretena Jocića, osumnjičenog da je naložio ubistvo vlasnika hrvatskog lista “Nacional” Iva Pukanića, biće pokrenuta finansijska istraga u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, izjavio je danas Tanjugu Specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

On je kazao da će se na udaru tog zakona naći “svi slučajevi koji su otvoreni pred Specijalnim tužilaštvom”, tako da preispitivanje neće obići ni prvooptuženog za šverc duvana u Srbiju tokom devedesetih Stanka Subotića Caneta, koga hrvatski mediji, takođe, povezuju sa ubistvom Pukanića. Prema pisanju hrvatske štampe, svedok saradnik koji je Jocića označio kao organizatora Pukanićevog ubistva, Subotića je pomenuo kao nalogodavca.

Srpska policija je, po nalogu Specijalnog tužilaštva, 27. aprila uhapsila Jocića, zvanog Joca Amsterdam, zbog sumnje da je 2008. godine u Srbiji i Hrvatskoj organizovao kriminalnu grupu koja je po njegovom nalogu 23. oktobra ubila Pukanića.

Specijalno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Jocića pošto su mu hrvatski organi dostavili dokaze o njegovoj umešanosti u ubistvo, dok se o Subotićevom učešću u toj likvidaciji nije izjašnjavalo.

Subotić, koji se nalazi u bekstvu od pravosudnih organa Srbije i za kojim je raspisana međunarodna poternica, optužnicom Specijalnog tužilaštva se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala duvan tokom devedesetih godina prošlog veka.

Njihova bogatstva se procenjuju na desetine miliona evra, a prema Zakonu o oduzimanju imovine i drugim međunarodnim sporazumina o saradnji u krivičnim stvarima imovinu kriminalcima moguće je oduzeti i ako se ona nalazi i na teritoriji druge države.

Finanskijska istraga, kao i krivična istraga u predmetima organizovanog kriminala označene su službenom tajnom.

Advertisements