Izvor: Borba

sorosKina će zameniti SAD u svojstvu “pokretača svetske privrede”, ocenio je poznati američki berzanski špekulant Džordž Soroš u intervjuu nemačkom dnevniku “Frankfurter Algemajne cajtung” (FAZ). Soroš smatra da politički uticaj na globalnom nivou neće ostati kao što je bio do sad, već će se pomeriti iz SAD prema Kini, prenela je agencija Itar-Tas.

“Kinezi su već otpočeli prve napade” na glavni stub američke ekonomije – na dolar”, ukazao je Soroš i dodao da Kina vidi upravo svoju valitu kao alternativu glavnom svetskom obračunskom sredstvu – dolaru. Soroš, ipak, ne žuri sa sahranjivanjem dolara, mada priznaje da je u poslednje vreme izgubio pređašnje pozicije. On, međutim, smatra da ni evro – jedinstvena valuta 16 članica Evropske unije – a takođe ni kineski juan nisu za sada u stanju da zamene američku novčanu jedinicu. Soroš je takođe, u intervjuu za FAZ, izrazio uverenje da će “sistem evra” sačuvati sadašnje pozicije. “Baš u ovoj krizi je postalo jasno da evro predstavlja primućstvo za slabe države i da one nemaju nikakvog razloga za napuštanje zone evra”, ukazao je on.

Soroš je izrazio i zabrinutost zbog ekonomske slabosti Ukrajine koja, kako je rekao, “već uopšte nema novca”. On je istovremeno ocenio da je podrška Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vladi u Kijevu “nedovoljna”. MMF je jesenas odobrio Ukrajini stabilizacioni zajam od 16,5 milijardi od kojih je do sada približno četvrtina postala operativna. Nova tranša tog zajma u vrednosti 1,7 milijardi dolara bi trebalo da se realizuje do kraja ovog meseca.

Advertisements