Izvor: Novosti

rogozinRusija je zahvalna državama, među kojima je i Srbija, koje su razumele našu poziciju i odustale od učešća u manevrima NATO u Gruziji. Iskreno govoreći, mi smo i očekivali takav postupak od Srba, naroda sa kojim nas veže dugo prijateljstvo i veze. Znali smo da Srbi neće učestvovati u toj avanturi u Gruziji. Žao nam je što su organizatori manevara sa tolikom upornošću želeli da se oni ipak održe u Gruziji, gde je složena unutrašnjopolitička situacija. Podsetimo i da se lani ratovalo u Južnoj Osetiji – kaže u razgovoru za “Novosti” Dmitrij Olegovič Rogozin, predstavnik Rusije pri NATO.

* Nije malo onih koji smatraju da bi broj zemalja apstinenata bio i veći, ali se neke, posebno manje, plaše “osvete Amerike”. I premijer Milorad Dodik je izjavio da ne podržava odlazak snaga BiH na manevre u Gruziji?

– Drago mi je da su Srbi iz Bosne takođe protiv održavanja manevara u Gruziji. Nije bilo nikakvog razloga da se manevri ne odlože. Uveren sam da i bosanski Srbi odlično znaju kakvi su osećaji Rusa prema njima. Mi sasvim dobro razumemo situaciju u kojoj se nalaze manje zemlje i pod kakvim sve pritiscima mogu da budu pri donošenju odluka. Manevri u Gruziji nisu samo vojnička vežba, već imaju i političku poruku. Nisu slučajne izjave nekih američkih rukovodilaca koji kažu da održavanjem manevara žele da pokažu kako su za teritorijalnu celovitost Gruzije.

* Premijer Putin je ne tako davno govorio da je Buš “dobar momak”, ali da mu je teško raditi sa onima koji na stari način misle. Menjaju se predsednici, ali NATO i dalje radi po starom?

– Određenim strukturama u NATO očito su stalno potrebna strašila. Ranije je to bio SSSR, sada im je potrebno novo strašilo, a to je, po njima – Rusija. Ali mi ne želimo da prekidamo saradnju, baš zato što ne bismo hteli da Rusija bude izolovana.

* Mnogi zapadni političari ističu da je glavna uloga NATO borba protiv terorizma.

– Priča o tome da je glavni zadatak NATO borba protiv terorizma je neuverljiva i nije tačna. Kako se sa teroristima može boriti tenkovima i nosačima aviona? Planovi postojanja i razvoja NATO isključivo su u interesu vojnoindustrijskog kompleksa. Protiv terorizma, kao velikog zla, treba se boriti na drugi način. Moraju se udružiti zemlje i stvoriti alijansu specijalnih, policijskih službi kako bi dobili tačne i pravovremene informacije o onima koji organizuju terorističke akcije, kao i o onima koji ih finansiraju. Tek na trećem mestu su oni koji izvode okrutne akcije u kojima ginu ljudi. Kad se to zna, onda je jasno da se nikakvim nosačima aviona i tenkovima ne mogu hvatati teroristi, ili sprečiti eksplozije. To dobro znaju i rukovodioci NATO, kao i vojnoindustrijski lobi koji na naoružanju zarađuje veoma mnogo.

– NA učestala ponavljanja Mihaila Sakašvilija da u Gruziji iza svake akcije opozicije stoje ruske tajne službe, ambasadori zemalja članica NATO, sa kojima se srećem u Briselu, sada se samo nasmeju. Bilo šta da mu se dogodi on odmah optuži Rusiju. Svima je jasno da je on izgubio svaku meru za realnost – kaže Rogozin.

* ŠTA stoji iza proterivanja dvojice ruskih predstavnika akreditovanih u NATO i dvoje Kanađana iz Moskve?

– Špijunski skandal je plod aktivnosti onih kojima smeta poboljšanje odnosa sa Rusijom. Znam da postoje snage kojima se ne sviđa ni to što novi predsednik Obama hoće poboljšanje odnosa sa Moskvom. Mora se znati da u NATO postoje različiti stavovi – u toj vojnoj organizaciji sve države ne misle isto. Zato ne želimo da prekidamo saradnju. U Briselu odlično znaju da dvojica ruskih diplomata koja su oterana nisu nikakvi špijuni. U Americi se sada stvara novi spoljnopolitički tim, ali i dalje radi i deo stare ekipe. Zanimljivo je da je rukovodilac službe bezbednosti u NATO Amerikanac koji se preziva Ivanov, dakle potomak ruskih emigranata. Prema prvim iformacijama iz SAD, vidimo da je naš ministar spoljnih poslova imao uspešne razgovore sa predsednikom Obamom i državnom sekretarkom Klinton, pa se nadam da će se sadašnji problemi prevazići.

Advertisements