Izvor: Mina

kombinatRuski Inter Rao bi, ukoliko bi pobijedio na tenderu za dokapitalizaciju Elektroprivrede, odmah oslobodio zablokirani aluminijum podgoričkom Kombinatu (KAP) i uvozio struju sve dok Crna Gora ima eura, ocijenili su manjinski akcionari elektroenergetskog preduzeća.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede, Vasilije Miličković, smatra da, s obzirom na to da je Crna Gora „zemlja čuda“, rješenje i nada za KAP su opet Rusi, ali je upozorio da bi, u tom slučaju, struju plaćali ostali potrošači i građani.

„Nestankom eura prestao bi uvoz struje, a onda bismo uveli restrikciju građanima na potrošnju da bi se KAP snabdijevao iz domaćih izvora, jer je on izuzetno, izuzetno značajan za crnogorsku ekonomiju i reprolanac. Tu bi bio kraj našoj agoniji, pa neka nam je sa srećom gospodar i njegova politička ekonomija“, poručio je Miličković.

On je ocijenio da crnogorskom privrednom scenom dominira politička ekonomija u najrigidnijem obliku i pored toga što je Ustavom iz 1992. godine ona, kao nazadna i retrogradna, odbačena u prošlost, a zacrtana tržišna i principi zasnovani na slobodi privređivanja i preduzetništva, konkurenciji, profitu, logici i razumu.

„Zahvaljujući političkoj moći, zloupotrebljavajući službena ovlašćenja, premijer Milo Đukanović je zarobio sve institucije pravne države, pa i ekonomiju, gdje radnici KAP-a kažu – Milo nam je obećao platu, Milo nam je obećao da neće gasiti KAP. A Rusi iz KAP-a nas podsjećaju na 400 miliona USD priliva za crnogorsku ekonomiju, da se promjena strateških partnera ne smije vezati za debljinu njihovog novčanika, da je EPCG kriva za trenutnu situaciju u KAP-u, dok se sa druge strane menadžment elektroenergetske kompanije „ubija“ da obezbijedi radnicima Kombinata platu“, naveo je Miličković.

Iz Udruženja ponavljaju da dva Ajnštajna, Nikola Tesla i tri Mila Đukanovića KAP ne mogu spasiti u tržišnoj ekonomiji.

Ministarstvo finanasija poručilo je danas mendžmentu Kombinata aluminijuma da se, umjesto što šalje nedobronamjerne poruke i brani se od onih koji su im jedini nudili pomoć, bavi svojim poslovanjem, jer se pravi strateški partneri dokazuju u najtežim situacijama.

»O tome kako treba kreirati investicioni ambijent u Crnoj Gori otvoreni smo da razgovaramo, posebno što je investicioni ambijent koji smo kreirali posljednjih godina animirao veliki broj međunarodno priznatih investitora i Crnu Goru pozicionirao kao zemlju sa najvećim ekonomskim rastom i prilivom stranih direktnih investicija u Evropi«, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Advertisements