Izvor: Mina

trkaPrije razgovora o raspodjeli funkcija u Skupštini Crne Gore, koje pripadaju opoziciji, mora se znati koje su stranke opozicione, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić. On je rekao da razgovore o raspodjeli funkcija u parlamentu, koje pripadaju opoziciji, opterećuje činjenica da su pojedine albanske nacionalne partije najavile spremnost da učestvuju u izvršnoj vlasti.

“Zbog toga moramo voditi računa da ne dođemo u situaciju da razgovaramo sa onim partijama koje će sjutra možda imati ministre u vladi, jer mi pregovore treba da vodimo u okviru opozicije”, naveo je Milić.

Demokratska unija Albanaca, FORCA i albanska koalicija – Perspektiva nijesu isključile mogućnost učešća u izvršnoj vlasti.

Opoziciji bi trebalo da pripadne mjesto predsjedavajućeg odborima za bezbjednost i odbranu, budžet i finansije, smatra potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović. On je kazao da bi predstavnici opozicije trebalo da budu na mjestu predsjedavajućeg u četiri skupštinska odbora.

»Opozicija treba da tipuje na mjesto predsjednika odbora za bezbjednost i odbranu, kao i ekonomiju i budžet. Imajući u vidu da su u opoziciji i nacionalne manjine, prije svega Albanci, onada bi opoziciji trebalo da pripadne i mjesto vezano za ta, kao i pitanja ljudskih prava«, rekao je Radulović.

Nova srpska demokratija (NOVA) očekuje da će se opozicioni predstavnici ubrzo sastati i dogovoriti o raspodjeli mjesta koja im u skupštinskim tijelima pripadaju.

«Od potpunog poštovanja procenata važnije je da ono što dobijemo bude kvalitetno i da ima smisla. Uz dužno poštivanje prema svima, nijesmo zainteresovani za neke odbore koji nema potrebe da se sastaju jednom u pola godine», rekao je agenciji MINA zamjenik predsjednika NOVE, Goran Danilović. NOVA smatra da bi bilo logično da opozicija dobije mjesto predsjedavajućeg odborima za odbranu i bezbjednost, budžet i finansije.

«Trebalo bi vidjeti da opozicija zadrži i neke od postojećih mjesta predsjednika skupštinskih tijela», rekao je Danilović.

Advertisements