Izvor: Vijesti

ceacPredstavnici Vlade, većinskog vlasnika Kombinata aluminijuma i Sindikata održali su u petak kasno u noć sastanak u kabinetu ministra za ekonomski razvoj Branimira Gvozdenovića. Oko ponoći pri kraju sastanka nakon verbalnog umalo je došlo i do ozbiljnijeg incidenta između sindikalaca i prvog čovjeka KAP-a Vjačeslava Krilova.

Sastanak su, kako “Vijesti” saznaju, obilježili žučna rasprava i verbalni sukobi sve tri strane, ali to nije pomoglo da se riješi problem vezan za isplatu zaostalih zarada za oko 2.700 radnika u četiri KAP-ove fabrike.

Ministar Gvozdenović otvoreno je pred radnicima rekao predsjedniku borda KAP-a Krilovu da je Vlada pomogla da se obezbijedi kredit od pet miliona eura, ali i da zarade nijesu isplaćene zato što poslovodstvo jednostavno nije preuzelo kredit od NLB Montenegro banke.

Predstavnici uprave KAP-a objašnjavali su da to nije bilo moguće uraditi kako tvrde predstavnici Vlade, ali su imali i konkretne zamjerke u vezi sa uslovima za taj kredit i rokove otplate.

Vlada je obezbijedila garancije za kredit, a ruski vlasnik je trebalo da založi 30 odsto akcija iz nikšićkog Rudnika boksita.

Predstavnici Sindikata KAP-a najprije su pažljivo saslušali i jednu i drugu stranu, malu retrospektivu njihove polemike vezane za deblokadu izvoza metala od strane Elektroprivrede i kad su vidjeli da jalova priča ne vodi rješenju aktivno se uključili u raspravu.

– Ovo što pričate je đetinja priča, đetinja! Vi ste grobari KAP-a. Ne mogu da shvatim o čemu vi sad pričate… Ko je proteklih godina uzimao novce od silnih kredita sa kojima je KAP zadužen? Govorite, govorite – pitao je predstavnike CEAC-a i Vlade član Sindikalanog odbora KAP-a Radovan Tošković nudeći im papir i olovku da napišu imena odgovornih ali je izostao odgovor.

Na pitanje kada će Vlada raskinuti kupoprodajni ugovor sa CEAC-om Tošković od Gvozdenovića nije mogao dobiti eksplicitan odgovor, ali je za to Krilov bio više nego jasan:

– Otići ćemo iz Crne Gore kada nam vratite 400 miliona, a mi vama od toga odbijemo 40 miliona eura – naveo je Krilov.

Uprava KAP-a državi i državnim firmama zbog neplaćenih sirovina, usluga, poreza i carina duguje skoro 40 miliona eura. Rusi tvrde da su njihovi troškovi u KAP-u, uključujući kupovinu, isplatu dugova povjeriocima, ulaganja, pozajmice i slično, upravo oko 400 miliona.

Oko ponoći pri kraju sastanka umalo je došlo do većeg incidenta nakon što je predsjednik sindikalne organizacije cjeline Transport i Skladište Sandra Obradović pitala Krilova kada će isplatiti zaradu radnicima.

Krilov iznerviran pitanjem uzvratio je kontrapitanjem:

„Slušate li vi priču, o čemu govorimo ovdje”, a potom je bacio od sebe mobilni telefon na sto za kojim je sjedio i počeo nervozno da gestikulira.

U zaštitu koleginice stao je Zoran Ćetković, član Sindikalnog odbora koji je odbrusio prvom čovjeku KAP-a.

– Nemoj ti nama da prijetiš. Ne možeš ti u Crnoj Gori tako sa nama da se ponašaš – uzviknuo je Ćetković i u tom trenutku iznerviran ustao na noge.

Na sreću strasti su se brzo smirile, ali predstavnici radnika KAP-a nijesu dobili odgovor kada će biti isplaćena zarada. Sastanak je završen 15 minuta poslije ponoći.

Advertisements