Izvor: SETimes

budvaNajbogatija opština u Crnoj Gori morala je da prekine obnovu jednog od svojih glavnih letovališta zbog nedostatka sredstava. Samo nekoliko nedelja uoči turističke sezone, grad Petrovac ne podseća na radosne slike sa razglednica – umesto toga ima poluzavršeno šetalište, neočišćene plaže i prašnjave puteve. Nije jasno koliko dugo će grad morati da čeka povratak prosperiteta. Opština Budva ne može priuštiti da plati građevinskim kompanijama da završe radove. Opština, koja je nekada imala preko 100 milionera među svojim stanovništvom od 15.000 ljudi, sada se udružuje sa zaposlenima koji nisu četiri meseca dobili plate.

Reputacija Budve zasnivala se na prodaji primorskih kuća, apartmana, hotela i zemljišta strancima. Sada kada je kriza pogodila ceo svet, banke koje su dale kredite rasprodaju iste te smeštajne objekte. Sama opština ima 20 miliona duga – uglavnom zbog propalih građevinskih projekata – i suočava se sa blokiranim bankovnim računom. Budva nije sama u svojoj mizeriji. Prošlonedeljne projekcije pada crnogorskog BDP-a od 4 odsto u ovoj godini zasenile su ranije projekcije vlade vezane za rast od oko 2,5 odsto.

“Primarni prihodi crnogorskog budžeta u prvom kvartalu ove godine iznosili su 216 miliona evra — oko 13,8 odsto manje od očekivanog”, saopštilo je ministarstvo finansija. Ministar finansija Igor Lukšić trenutno pregovara sa Dojče Bankom o uslovima za kredit od 75 miliona evra koji bi pomogao da se pojača budžet zemlje koji iznosi 1,6 milijardi evra.

Vlada, koja je već dobila kredit od 150 miliona evra od Evropske investicione banke za podršku likvidnosti finansijskih institucija, takođe vodi razgovore sa MMF-om i drugim međunarodnim kreditorima.

“MMF je spreman da podrži naš finansijski sistem pod određenim uslovima”, rekao je Lukšić po povratku sa sastanka MMF-a i Svetske banke prošlog meseca u Vašingtonu.

Budžet pati od nedostatka stranih investicija, što je izvor prihoda koji je naglo presušio. Zemlja je 2007. imala skoro 60 miliona evra prihoda od privatizacije — ta cifra je 2008. pala na 11,5 miliona evra. Ugovorene investicije donele su 20,5 miliona evra 2008 — deset puta manje nego 2007, rekao je potpredsednik crnogorske vlade Vujica Lazović ranije ove nedelje.

On je izneo dva razloga kolapsa prihoda od investicija. “Jedan je globalna tržišna kriza, a drugi je to što nemamo mnogo kompanija koje možemo da ponudimo na prodaju, posebno ne onih atraktivnih.”