Izvor: Nacional

nacionalStanko Subotić, zvani Cane, vlasnik je lanca kioska Futura plus, koji prodaje i distribuira tiskovine EPH na području SrbijeStanko Subotić Cane dao je intervju Jutarnjem listu, zagrebačkoj dnevnoj tiskovini koja je upravo Subotića, preko pera Dušana Miljuša, prije dva tjedna označila kao osobu koja stoji iza atentata na Ivu Pukanića.

Subotić nije dao intervju Dušanu Miljušu, krim-ekspertu te redakcije, već se povjerio Igoru Alborghettiju, bivšem glavnom uredniku Globusa, tjednika iz iste izdavačke kuće, koji je intervju s istim likom u istom tjedniku objavio 2005. godine.

U sadržaju oba intervjua u suštini nema razlike: tada, kao i danas, Stanko Subotić Cane pokušava se prikazati žrtvom političko-novinarske urote smišljene u radionici nekadašnjeg srpskog premijera i predsjednika Vojislava Koštunice. Bez predočenja ikakvih dokaza, Subotić nemušto demantira sadržaj optužnog prijedloga talijanskog tužiteljstva na kojem se nalazi njegovo ime, interpolovu tjeralicu i rezultate istrage crnogorskog parlamentarnog povjerenstva, koji su ga označili glavnim nositeljem organiziranog krijumčarenja cigareta na Blakanu.

Na javno svjedočanstvo Srećka Kestnera, bivšeg partnera u švercu, izjavu Hansa Juergena Kolba, njemačkog državnog odvjetnika iz Augsburga, koji je Subotića proglasio jednim od 20 vodećih europskih krijumčara cigareta, izvješće hrvatske Protuobavještajne agencije, kao i na službene stavove desetak zapadnoeuropskih zemalja, Subotić se u intervjuu nije obazirao. Zašto i bi, kad ga novinar o tome nije ništa pitao.

U nedjeljnom intervjuu Jutarnjem listu Stanko Subotić ponovno laže da je dobio sve sporove protiv Nacionala (pojašnjeno u jučerašnjem tekstu objavljenom na portalu nacional.hr pod naslovom “Za čiji račun ‘Vreme’ brani Sretena Jocića i Stanka Subotića), kao što Jutarnji list laže u redakcijskoj opremi da je Nacional prvi prokazao Subotića naručiteljem Pukanićeva ubojstva. Učinio je to Jutarnji list 27. travnja, pozivajući se na iskaz zaštićenog svjedoka istrage.

Kako je kolektivno pamćenje poslovično kratko, a nikom normalnom nije nimalo inspirativno nanovo pisati isti tekst, u cijelosti prenosimo članak objavljen u Nacionalu u listopadu 2005., u kojem je dana iscrpno argumentirana kronologija slučaja ‘duhanska mafija’ i Subotićeve uloge u njemu.

Danas, kao i tada, povod je isti: Subotićev intervju novinama u izdanju Europapress Holdinga, tvrtke čiji je Subotć poslovni partner na području Srbije (vidi post ispod intervjua sa Subotićem u Jutarnjem listu, naslovljen sa “Par podataka za neupućene).

Advertisements