Izvor: Fokus

mujaU Sarajevu već desetak godina uveliko cvjeta ilegalan biznis izdavanja viza građanima BiH. Za odobravanje putovanja u inostranstvo potrebno je uplatiti hiljadu i po evra na ime usluga za falsifikovanje ličnih dokumenata, navodi se u pismu s dokaznom dokumentacijom koja je anonimno dostavljena redakciji “Fokusa”.

U ilegalnom lancu jesu osvjedočeni kriminalci, falsifikatori iz Sarajeva koji blisko sarađuju s pojedinim domaćim službenicima koji su zaposleni u stranim ambasadama, čiji je zadatak da prilikom selekcije za izdavanje viza nameću zahtjeve koji im se dostavljaju ilegalnim kanalima.

– Šefovi u ambasadama nemaju vremena da provjeravaju svaki zahtjev. Oni na ekranu dobiju neophodne podatke koji se unose na osnovu dostavljene dokumentacije. Međutim, ti podaci nerijetko su falsifikovani – upozorava se u pismu.

Posljednji takav slučaj otkriven je u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, u zahtjevu za izdavanje vize na lažno ime Mirsadu Mujkiću, kome je pribavljena potpuno falsifikovana prateća dokumentacija. Mujkić je tako dostavio radnu knjižicu u kojoj se navodi da je završio Ekonomski fakultet u Banjoj Luci, što je ovjereno pečatom Grada Banja Luka.

Internom provjerom utvrđeno je da diploma na to ime i pod tim brojem nikada nije izdata, a pečat je falsifikovan u razrađenoj mašineriji u Sarajevu. U radnoj knjižici Mujkića upisano je da je zaposlen u preduzeću “Eko MMM”, 10. aprila 2006. godine kao datumom kada je zasnovao radni odnos, iako to preduzeće ne postoji od 1999. godine.

Takođe, uz Mujićev zahtjev priložen je i obrazac M2 s falsifikovanim pečatima Fonda PIO Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kojim se potvrđuje uplata doprinosa na njegovo ime. Sivim kanalima pribavljeno je falsifikovano uvjerenje na Mujkićevo ime da u Novoj banci na žiro računu ima 15.000 evra, što je velika pogodnost prilikom odluke o odobravanju vize.

Potvrda je takođe falsifikovana, a na njoj je i lažni pečat banjolučke filijale ove banke. U pismu koje je dostavljeno “Fokusu” navodi se da je ovaj zahtjev odbijen, jer je utvrđeno da se radi o falsifikovanim ispravama.

– Ostalo je nejasno da li će se pokrenuti istraga o ranije izdatim vizama. Ne radi se o pojedinačnom slučaju, s obzirom na to da postoji uhodana ekipa koja stiče basnoslovne naknade, istovremeno onemogućavajući običnim građanima da dobiju vizu. Evidentno je da onaj ko ima hiljadu i po evra može putovati, dok oni koji zaista ispunjavaju uslove, to ne mogu – navodi se u pismu. Posebno je upozoreno da nadležni u ambasadama nisu upućeni u ove malverzacije s obzirom na to da se sve odvija na nivou birokratske strukture.

– Postoji uspostavljena veza. Prvo se treba obratiti izvjesnom Muji, koji hoda oko ambasada. On ima ljude koji će završiti posao, a radnici u pojedinim ambasadama neće provjeravati tačnost priloženih dokumenata. Nije teško zaključiti da Mujo ima dobre veze sa službenicima, jer se radi o birokratskim radnicima ambasada koji su građani Sarajeva. Dokumentaciju nije potrebno provjeravati, jer je ovjerena da niko ne posumnja u valjanost dokumenata, jer izgledaju poput originala – navodi se u pismu.

Advertisements