Izvor: RTS

unempiNovih 539.000 američkih radnika izgubilo je posao u aprilu, pa je tako stopa nezaposlenosti skočila na 8,9 odsto, najviši nivo u proteklih četvrt veka. Ipak, slabost tržišta rada je manja nego što je očekivano, pa se ekonomisti nadaju da je “najdramatičniji period prošlost”.

“Američkoj ekonomiji treba vremena da opet stane na noge, ali moguće je da smo bliži kraju recesije”, predviđa ekonomski analitičar Majkl Darda. Uprkos optimizmu pojedinih eksperata, koji najavljuju “ranu fazu oporavka”, početak puta ka nečemu “poznatijem i umerenijem”, i dalje desetine miliona građana SAD vrlo teško preživljavaju recesiju.

“Ovo je stvarno užasno, gledano iz neke normalne perspektive”, smatra Din Bejker, analitičar iz Vašingtona. “Ne radi se o oporavku, već samo o usporavanju recesije. U svakom drugom trenutku, osim u ovom vremenu recesije u kome se nalazimo, bili bi veoma zabrinuti ovim brojkama”, navodi Bejker.

Aprilski podaci sa da tržišta rada deluju ohrabrujuće samo u poređenju sa prošlim mesecima. Gubitak radnih mesta u februaru uvećan je na 681.000, a u martu je posao izgubilo čak 699.000 radnika.

Kako piše “Njujork tajms”, “manje užasavajući” izveštaj o nezaposlenosti posledica je relativnog usporavanja tempa gubljenja radnih mesta, a ne naglog otvaranja novih, što bi moglo da pokaže stvarni početak oporavka.

Mnogi eksperti predviđaju da bi moglo do prođe još mnogo meseci, ako ne i godina, do značajnijeg otvaranja radnih mesta. Očekuje se da će još 2.000.000 ljudi ostati bez posla pre nego što ekonomija počne da se oporavlja i pre nego što stopa nezaposlenosti ne prestane da raste. Predviđa se da će do takvog, značajnog oporavka američke privrede doći tokom 2010. godine.

Poznato je da tržište rada beleži sporiji oporavak od nekih drugih aspekata ekonomije, ali je isto tako deo koji je najvažniji običnim ljudima, piše Njujork tajms, i dodaje da bi najnoviji izveštaj mogao da donese delimično ohrabrenje u američke domove.

Stručnjaci navode da je od decembra 2007. godine, kada je počela recesija u SAD, ugašeno oko 5,7 miliona radnih mesta, što je najveći broj u poređenju sa bilo kojom privrednom krizom nakon Drugog svetskog rata.

Američka stopa nezaposlenosti bi do kraja ove godine mogla da se uveća na 9,5 odsto, a tokom 2010. godine na 9,7 procenata od ukupno raspoložive radne snage, procenjuju eksperti.

Advertisements