Izvor: Vijesti

oliveIslamska zajednica Ulcinja izrazila je nezadovoljstvo odlukom Tenderske komisije da raspiše tender za izdavanje pod zakup Valdanosa i maslinjaka od 18.000 stabala, od čega 2.800 korijena ili 13 odsto ukupne imovine, pripada toj zajednici. U saopštenju, Islamska zajednica (IZ) je najavila da će o tome upoznati podnosioca prijave na tender i upozoriti ga da uzimanjem te imovine u zakup, ulazi u sukob sa IZ Ulcinja.

Tender za zakup Valdanosa objavljen je još 20 decembra, a prije nekoliko dana je i pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske upozorio da još nije riješen problem vlasništva u Valdanosa, i da oni tamo posjeduju zemlju.

– Mi nijesmo niti smijemo promijeniti zavještajnu namjenu tog zemljišta. Tražimo da nam se to vrati da bi ga koristili u ime Boga za potrebe IZ, onako kako su nam zavještaoci to i ostaviliIi – piše u saopštenju. Dodaje se da je IZ imala primjedbu na predlog studije lokacije za sektor Valdanosa ali da ni do danas nije dobila nikakav odgovor.

– Podsjećamo da je zemljište eksproprisano 1977. pod političkim i psihičkim pritiskom bivšeg komunističkog režima i nikada nije privedeno namjeni. To je zadužbina koju IZ ne smije otuđiti niti dati saglasnost za promjenu namjene. O ovom predmetu vodi se spor kod nadležnih organa, pa stoga tražimo da se prije bilo kakvog davanja pod zakup, riješi pitanje naše zadužbine – kaže se u saopštenju.

Na tenderu za projekat turističke valorizacije bivšeg vojnog odmarališta Valdanos kod Ulcinja, pobijedila je britanska kompanija Cubus lux. Ponuda ruske firme Mos siti grupe(MCG) proglašena je neispravnom.

Na tenderu je u zakup ponuđeno zemljište od 3,71 milion metara kvadratnih na 30 godina sa mogućnošću produžetka.

Britanci planiraju da zahvate fokusiraju na područje gdje već postoji izgrađenost.

– Naš idejni projekat, izrađen od strane stručnog tima arhitekata Ferah – Jelić/Kožarić, strogo se drži uslova zadanih master planom Crne Gore za predmetno područje, te je maksimalna pažnja posvećena zaštiti okoline. Predviđen broj kreveta od 2.500 će se podijeliti na tri hotela visoke kategorije – Beach Hotel, Golf Hotel i Hotel Gran SPA za zdravstveni i kongresni turizam, te na luksuzne vile sa bazenima uz manji broj apartmana. Resort će biti otvorenog tipa i poslovaće cijele godine – rečeno je nedavno “Vijestima” u toj kompaniji.

Advertisements