Izvor: Vijesti

obecanjeVjerujem da sam samo jedna od zabezeknutih budućih stanara zgrade preko puta Delta City-a, koja se uveliko gradi, a koju su nam prije dvije godine tako pompezno najavljivali u najskupljim marketinškim TV terminima. Sjećam se spota, koji nam je svečano predstavio “novo naselje”, ekskluzivne stanove raznih kvadratura, božanstveno uređene zelene površine, sportske terene itd. Bila sam ponosna što smo na vrijeme pohvatali veze za jedan stančić. Ne za džabe, naravno, nego za “debele” pare. Za kvadrat, tada nepostojećeg stana, dali smo 1.500 eura! Malo li je, ako se uzme u obzir da je još dugo poslije toga na tom mjestu stajala samo livadica? Ali, dobro. Nijesam zaboravila ni silna obećanja oko enterijera: split-sistem za grijanje, podno grijanje, kupatila po posljednjoj modi, tuš kabine jer, zaboga, ko se još kupa u običnoj kadi?!

Danas, na pragu useljenja, od tih silnih obećanja ostali su samo GOLI ZIDOVI. Lažem, nijesu goli, imaju poneku žicu koja iz njih štrči, a služi valjda, da o sopstvenom trošku, pougrađuješ sve te “sisteme”… Ne da neće biti “ekskluzivnih” kupatila, nego, vjerovali ili ne, nećemo imati za šta peškir i toalet papir da okačimo! Prosti bili svi ti “držači”, nego što u kuhinji nemaš ni bojler! A predviđen je! Valjda po principu “topla voda je luksuz, pa ako vam treba, bojlere pokupujte sami”. Obećavane tuš kabine gledaćemo samo na slici. Dobićemo kade, što mene lično i ne pogađa. Pogađa me to što to nijesu čak ni prave kade, od tvrdog materijala, već neke plastične imitacije, čiji (ne)kvalitet mi je dobro poznat (već par godina se kupam u jednoj takvoj i strogo pazim da pri ulasku ne ulubim neki dio).

Dobro pamtim kada su moji roditelji prije 30 godina, na “nerazvijenom sjeveru” dobili stan. Ne samo da su kupatila bila opremljena sa svom galanterijom, ormarićima i ogledalima, nego smo, podrazumijeva se, zatekli dva bojlera – veliki i mali, kompletno ugrađenu kuhinju i američke plakare, koji se tada, doduše, još nijesu zvali “američki”. Radijatori u svakoj mogućoj prostoriji. To se zove EKSKLUZIVNA gradnja! I da ne idem unazad 30 godina. Stanovi po Zabjelu, Starom aerodromu i naseljima koja nijesu “izvikana”, gdje je kvadrat koštao samo 650 eura, imaju potpuno opremljena kupatila, naravno bojlere, a u ponekim zgradama i klima-uređaje. A razlika između 650 i 1.500 eura je, priznaćete,ogromna.

Ostaje mi samo da se izvinim što pominjem ovako banalne stvari svim onim čitaocima koji su “‘izvisili” za cijele stanove, onima kojima useljenje nije ni na vidiku, a uredno otplaćuju svoje stambene kredite, onima čiji su investitori odavno zbrisali u neku srećniju zemlju… Izvinite, ali morala sam zbog nekih drugih kupaca. Da se ne raduju prerano obećanjima zvanim “ekskluziva”.

Milena Dragović, Podgorica

Advertisements