Izvor: Press

fvU Evropskoj uniji postoji ideja da se sve zemlje zapadnog Balkana zajedno prime u članstvo 28. juna 2014. godine, na stogodišnjicu ubistva austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Press nedelje Frank Bjančeri, francuski politikolog i predsednik „Njuropijansa”, prve transevropske političke stranke koja će se kandidovati na predstojećim izborima za Evropski parlament.

– Ako su Evropska unija i države zapadnog Balkana ozbiljne u namerama da se i ovaj deo Evrope nađe u granicama EU, onda je ovo specifičan datum koji pruža savršenu priliku da se u evropskoj javnosti podigne raspoloženje za proširenje, a da se u isto vreme pruži dovoljno vremena vašim državama da izvrše sve neophodne napore ne bi li se prilagodile standardima EU. Simboličan datum 28. jun 2014. okončao bi vek evropskih ratova koji su počinjali na Balkanu. Evropska unija se uvek oslanjala na simboliku, a ne samo na reformska i politička dostignuća država kandidata. Jer da nije tako, mnoge zemlje nikad ne bi bile u EU. Širenjem na Balkan, s druge strane, EU bi dobila teritorijalnu celovitost, ali bi i zatvorila teška istorijska pitanja – ističe Bjančeri.

Da li postoje konkretni planovi o zajedničkom prijemu svih balkanskih država u EU na stogodišnjicu sarajevskog atentata ili je to vaša dobronamerna ideja?

– U poslednje tri godine primećujem da se o ovoj ideji govori među liderima Evropske unije, ali i među balkanskim zvaničnicima. Ali, na političkim snagama zapadnog Balkana ostaje da preuzmu na sebe obaveze koje će dovesti do proširenja Unije. Brisel će to ispratiti, pošto trenutno i nema tačnu ideju u kom pravcu treba voditi proširenje, pre svega zbog stavova javnog mnjenja u državama članica. Kada bi se danas sproveo referendum o prijemu novih članova, videli bismo da su građani EU spremni da prihvate zemlje Balkana. Tu mislim na bivšu Jugoslaviju i Albaniju. Za Tursku i Ukrajinu ne bi bilo puno glasova.

Kako će se odvijati proces prijema Balkana u EU, ako države ne budu ispunjavale uslove onako kako je to Brisel zamislio?

Frank Bjančeri ima imidž evropskog idealiste. Krajem osamdesetih osnovao je prvi veliki program za evropsku razmenu studenata – „Erasmus”. Magazin „Tajm” ga je 2003. godine izabrao za najevropljanina. Kada je 2005. godine propao referendum o evropskom ustavu, osnovao je „Njuropians”, prvu evropsku stranku koja nije savez nacionalnih partija i koja će u svim zemljama imati identičan program – istinsko ujedinjenje Evrope.

– Mi smo prvi transevropski politički pokret. Na predstojećim izborima za Evropski parlament predstavićemo listu u svim državama Evropske unije. Dva glavna cilja našeg pokreta su: demokratizacija Evropske unije i jačanje Evrope na svetskoj sceni – kaže Bjančeri za Press.

Advertisements