Izvor: Press

vaccineEkipa lekara iz najuglednije češke bolnice „Motol” napravila je vakcinu protiv raka! Šef pronalazačkog tima prof. dr Jiržina Bartunkova, jedan od najpriznatijih svetskih imunologa, potvrdila je češkim medijima da njihova vakcina uništava kancerozne ćelije ili ih blokira i učini nesposobnim za pogubno delovanje na telo bolesnika.

Praški lekari i biohemičari pronašli su vakcinu kojom se kancerozno tkivo, uz pomoć krvi obolelog pacijenta, pretvara u bezazlenu masu, koja nema nikakvih izgleda da metastazira. Prema rečima Bartunkove, oni su tragali za načinom da karcinom učine manje ubitačnim ili potpuno bezopasnim, poput dobroćudnog tumora.

– Tim lekom počeli smo da lečimo kolegu obolelog od raka prostate. Bilo je to u trenutku kada mu, i pored najbolje volje, nismo davali nikakve šanse i kada smo mislili da je još jedna bitka za život izgubljena. Taj kolega sada ima za sobom jednogodišnje lečenje našom vakcinom. Rezultati su iznenađujući, rak je potpuno zaustavljen – rekla je Bartunkova.

Nakon ovog i niza drugih, pre svega laboratorijskih dokaza da je pronađena vakcina sa spasonosnim svojstvima i za one čija je bolest ušla u završnu fazu, praškim naučnicima je, prema rečima sagovornice, otvoren put za dalja klinička potvrđivanja koja predviđa zakon.

Danijela Rožkova, šef laboratorije u kojoj je vakcina napravljena, pojašnjava da od pacijenta koji boluje od raka uzimaju zdrave krvne ćelije i deo kanceroznog tkiva i, pomoću hemijskih sredstava, odneguju nove, specifične ćelije koje imaju izuzetnu sposobnost da prepoznaju kancerozno tkivo i krenu u borbu protiv njegovog širenja.

Prof. Bartunkova naglašava da tako osposobljene i aktivirane specifične ćelije brzo pronađu mesto gde se ugnezdilo kancerozno tkivo i okruže ga.

– Nekad ne uspeju potpuno da ga unište, ali zloćudni tumor u takvoj poziciji više nema nikakvih šansi da se dalje razvija u telu pacijenta. Velika prednost ovog lečenja sastoji se i u tome što vakcina nema nikakve sporedne učinke, kao što je to slučaj, na primer, prilikom hemoterapije, koja ima vidljivo negativno dejstvo na organizam. Pacijenti koji budu lečeni uz pomoć novootkrivene vakcine neće u toku terapije gubiti na težini i neće im opadati kosa – kaže Bartunkova. Prema njenim rečima, za svakog pacijenta se pravi posebna vakcina.

Bartunkova je istakla da je proizvodnja vakcine zasad veoma spora.

– Postoje teškoće vezane za finansiranje završnice projekta, ali i za relativno mali kapacitet naše specijalističke laboratorije. Zbog toga smo zasad sposobni da produkujemo samo jednu vakcinu nedeljno. Za godinu dana smo sposobni da uradimo 50 vakcina, ali kada tempo ubrzamo do maksimuma, godišnja proizvodnja se može udvostručiti – istakla je Bartunkova. Cena vakcine u sadašnjoj fazi proizvodnje, prema njenim rečima, iznosi preko 100.000 kruna (oko 4.000 evra), ali će ovoj cifri, najverovatnije, biti dodati i neki prateći troškovi.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Nenad Borojević rekao je za Press da bi bilo lepo kada bi vest o uspehu čeških lekara bila tačna. Međutim, on je veoma skeptičan.

– Mislim da je mala verovatnoća da je ova vest tačna. Vakcina koja leči rak je u domenu naučne fantastike. Zasad postoji samo vakcina koja sprečava pojavu raka grlića materice – kaže prof. dr Borojević. On objašnjava da su do sada postojali pokušaji da se napravi vakcina za neke vrste raka, ali ne i za tu bolest globalno.

I direktor Instituta za virusologiju i imunologiju „Torlak” dr Ranko Dakić sumnja da je zaista pronađena ova vakcina.

– Teško je poverovati da je pronađena vakcina na globalnom nivou – kaže dr Dakić.

Advertisements