Izvor: Vijesti

soldierJedan vojnik u prosječno rizičnoj NATO operaciji za šest mjeseci koštaće oko 30.000 eura, kazao je Amadeo Votkins, zvaničnik Ministarstva odbrane Velike Britanije. Govoreći na tribini o ekonomskim aspektima ulaska Crne Gore u NATO, Votkins je iznio procjenu da kontingent od deset vojnika u misiji srednjeg intenziteta za šest mjeseci može koštati oko 300 hiljada eura.

„To su samo personalni troškovi za vojnike, zarade, oprema i osiguranje“, kazao je Votkins.

Tome treba dodati još oko 270.000 hiljada za fiksne troškove desetočlane jedinice – transport, smještaj, vozila. Ali oni takođe, dodao je Votkins, mogu biti manji, u slučaju da druge zemlje koje učestvuju u operacijama ponude pomoć, ili besplatan transport.

Votkins je juče govorio i o ostalim budžetskim troškovima vezano za integracije u NATO, i poručio da novac ne bi trebalo u najvećoj mjeri da se izdvaja iz Ministarstva odbrane.
„Troškovi iz budžeta za aktivnosti vezano za NATO su prosječno između milion i tri miliona eura, naravno budžetskih sredstava. To se odnosi na, primjera radi, finansiranje predstavništva u NATO sjedištu u Briselu, učestvovanje u nekim vojnim vježbama NATO, i drugim aktivnostima u kojima učestvuje Crna Gora“, kazao je Votkins, i dodao da se oni izdvajaju iz cjelokupnog budžeta sistema bezbjednosti, ne samo od novca koji se godišnje namijeni za odbranu.

Votskins je govorio i o principu neutralnosti, i kakvi su ekonomski aspekti u slučaju da država donese odluku da ne budu članica Alijanse. Kazao je da neutralnost zahtijeva više izdvajanja i za odbranu, i za cjelokupan sistem bezbjednosti.

„Crna Gora dobija stabilnost uslakom u NATO, a investitori vole stabilnost i sigurnost za svoj kapital“, kazao je Votkins govoreći i uticaju članstva u NATO na direktne strane investicije.

Ogovarajući na pitanje koliko će Crnu Goru koštati „jedna takva avantura kao što je članstvo u NATO-u“, generalni sekretar EAK-a Savo Kentera je kazao da je to pitanje kompleksno, i da se samo u nekim slučajevima može govoriti o konkretnim ciframa.

„Ne može se iznijeti konkretna cifra koliko će koštati ulazak u NATO, jer se za sistem odbrane već izdvajaju sredstva, budžet koji je oko 2 odsto BDP i ostali budžeti za policiju, sektor za vanredne situacije. Osim tih budžeta, nikakvi dodatni troškovi za NATO ne postoje“, kazao je Kentera.

On je kazao da će Crna Gora najkasnije do kraja godine dobiti poziv za Akcioni plan za članstvo, kao i da je plan da se do kraja godini pošalje jedinica u neku od međunarodnih operacija koje vodi NATO.

Votkins i Kentera bili su juče gosti na Ekonomskom fakultetu u sklopu projekta koji sprovodi Euro-atlantski klub (EAK).

Advertisements