Izvor: Vijesti

olafEvropska unija i Ujedinjene nacije su odustale od istrage pronevjere i korupcije na Kosovu pri korišćenju oko 70 miliona eura EU, piše britanski list “Dejli telegraf”. List saznaje da su postojali dokazi o krađi, podmićivanju i kršenju propisa o tenderima u aktivnostima koje je od 1999. do 2008. finansirala EU, a sprovodio UNMIK.

Grupa istražitelja, predvođenih UN na Kosovu, u kojoj su bili predstavnici “Olafa” – kancelarije EU za borbu protiv korupcije, završila je rad u junu 2008. godine, a prema internom dokumentu u koji je list imao uvid, zaključeno je da “nijesu predviđene dalje (istražne) radnje”.

List navodi da su poslije proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, zvaničnici UN zaključili da “više nema načina za nadzor”. List podsjeća na neke od optužbi koje nijesu do kraja ispitane i čija je istraga izgleda završena.

Među tim slučajevima je navodna pronevjera 64 miliona eura za dva projekta kosovske elektroprivrede KEK-a, neregularnost tenderskog procesa za izgradnju terminala prištinskog aerodroma za 2,3 miliona eura, odlivanju prihoda od vazdušnog transporta tereta na tom aerodromu i podmićivanje pri zapošljavanju.

“Komisija i dalje pokreće ova pitanja sa vlastima Kosova i traži razjašnjenja o preduzetim mjerama”, rekao je listu portparol Evropske komisije. Ovi skandali, ističe list, doveli su u pitanje oko milijardu eura koje EU svake godine uputi za projekte na Kosovu, preko UN i Svjetske banke.

“Dejli telegraf” takođe naglašava da Evropski parlament prijeti da blokira evropska sredstva koja se daju UN, ako ta organizacija ne obezbijedi odgovarajući nadzor potrošnje novca za projekte.

Advertisements