Izvor: Mina

kocaVišednevni boravak novog-starog premijera, Mila Đukanovića, u Singapuru jedina je antikrizna Vladina aktivnost u trenutku kada ostaci crnogorske privrede pokazuju znake ubrzanog nestajanja, a javne finansije se nalaze na pragu bankrota, ocijenili su danas iz Pokreta za promjene (PzP).

Poslanik PzP-a, Koča Pavlović, smatra da Đukanović, pod formom zvanične posjete Singapuru, očigledno pokušava da pronađe kupca za svoju propalu banku i obezvrijeđene placeve.

»Da njegovu posjetu motiviše bilo kakav državni interes, valjda bi crnogorska javnost o njemu bila obaviještena«, konstatovao je Pavlović.

Teško je, kako je dodao, ne primijetiti da se međunarodna turneja predsjednika Vlade Crne Gore poklapa sa rutom kretanja bivšeg tajlandskog premijera i novog crnogorskog državljanina, Taksina Šinavatre /Taxin Shinawatra/.

»Zapadni mediji javljaju da ovaj bjegunac od Interpolove potjernice, živi na relaciji Dubai – Singapur, a upravo to su posljednje destinacije na međunarodnoj turneji našeg bivšeg premijera i novog mandatara«, rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, nakon svih ovih godina i strateških partnera koje je aktuelna vlast dovodila, teško da građane bilo šta može iznenaditi, pa ni to što se nezvanično »zucka« da je crnogorski pasoš dat Šinavatri, milijarderu sa Dalekog Istoka, u stvari investicioni potez u pravcu obezbjeđivanja novog strateškog partnera.

»Nakon Gazda Jezde, Karića, Caneta Subotića i brojnih Lejbenzona, to bi se čak moglo posmatrati kao kontinuitet politike ove vlasti. Ali, za razliku od Lejbezona i Subotića, koji su strani državljani, Taksin je Crnogorac«, naveo je Pavlović.

S obzirom na to, kako je kazao, da je Crna Gora u fazi pravljenja nove Vlade, možda bi ga mandatar mogao uzeti u obzir, kao iskusnog političara, bogatog i korumpiranog.

»Mogao bi se Šinavatra pokazati kao idealno kadrovsko rješenje za vicepremijera«, ocijenio je Pavlović.

On je kazao da su takvi strateški investitori sumnjivog profila i sa još sumnjivijim kapitalom Crnu Goru doveli u ovu, gotovo bezizlaznu poziciju.

PzP smatra da treba konačno uspostaviti diskontinuitet i prekinuti sa praksom koja se pokazala pogubnom za crnogorsku privredu i resurse.

»Ozbiljna situacija u kojoj se danas nalazimo, zahtijeva osmišljenu strategiju i ozbiljnu reakciju i više puta smo pokazali spremnost da tome doprinesemo u najvećoj mogućoj mjeri. Nažalost, sudeći prema aktuelnim potezima novog mandatara, Crnoj Gori predstoji još jedan period kontinuiteta koji bi, ovog puta, mogao definitivno ugasiti crnogorsku privredu i samu državu dovesti u pitanje«, zaključio je Pavlović.

Advertisements