Izvor: Monitor

malicMONITOR: Koja su, prema hrvatskim medijima, najnovija saznanja u vezi istrage o ubistvu Iva Pukanića?

MALIĆ: Istragom je ustanovljeno kako iza organizacije ubojstva Ive Pukanića i Nikice Franjića, stoji Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam. Planiranju ubojstva pristupilo se nekoliko mjeseci prije likvidacije. Izvršitelji su odranije poznati kao suradnici Sretena Jocića još dok je on boravio u Bugarskoj. Kao takve ih je opisivao bugarski, pa srpski i u konačnici hrvatski tisak. Uhićen je i Jocićev kum, Slobodan Đurović, koji je kolokvijalno rečeno bio poslovođa grupe ubojica i njihova veza s organizatorom. Povod za Pukanićevo ubojstvo još je nepoznat, a nepoznati su i naručitelji ubojstva. Postoje neke sumnje.

MONITOR: Da li ima dokaza da je Slobodan Đurović svjedočio pred hrvatskom policijom protiv Joce Amsterdama?

MALIĆ: Policija ne želi ni potvrditi, ali ni dematirati te sumnje. Vjerovatno još nije svjedočio, ali je pod velikim psihološkim pritiskom. Pred njim je izbor između 40 godina provedenih u hrvatskom zatvoru i života na nekom drugom mjestu, pod drugim identitetom. Izbor se čini lakši dok je kum Jocić u zatvoru.

MONITOR: Kakva je, prema Vašim saznanjima, saradnja između hrvatske i srpske policije u vezi istrage Pukanovićevog ubistva?

MALIĆ: Suradnja hrvatske s drugim policijama u okruženju imala je promjenjiv tok. Kao što znate, dvojica iz skupine ubojica su pobjegla i skrivaju se u Srbiji i Republici Srpskoj. Bilo je puno spekulacija o tome da li se skrivaju, ili ih se čuva, kao i to jesu li uopće živi. Suradnja sa srbijanskom policijom naglo je krenula nakon susreta predsjednika Mesića i Tadića prije par tjedana u Sofiji, prilikom održavanja energetskog samita. Tada je predsjednik Tadić izrazio želju za potpunom i što hitnijom suradnjom u slučaju ubojstva Pukanića i Franjića. Stječe se dojam da mu se
iz nekih razloga žurilo.

MONITOR: Da li imate nekih informacija o tome kako u toj istrazi sarađuje crnogorska policija, odnosno da li ona opstruira istragu?

MALIĆ: Suradnja s crnogorskom policijom nije bila tako dobra. Bila je formalizirana i svedena na ispunjavanje upitnika. Očito s crnogorske strane nije bilo političke volje za ozbiljnijom suradnjom.

MONITOR: U kojem se kontekstu najčešće pominju Crna Gora i njen premjer Milo Đukanović kada je riječ o ubistvu Pukanića?

MALIĆ: Kada su u pitanju Pukanićevo ubojstvo i šverc cigareta, kao potencijalni motiv, mnogi gledaju prema Crnoj Gori. Šta drugo reći?

MONITOR: Kako komentarišete izjavu premijera Đukanovića da mu je Stanko Subotić Cane veliki prijatelj, a da je Ivo Pukanić bio reketaš?

MALIĆ: Obe su istinite. Međutim, činjenica da je Pukanić provodio nekakav medijski reket, daleko je manje zabrinjavajuća. Uostalom, to je sekundarna opcija dobrog dijela balkanskih izdavača. Šverc cigareta u suradnji s talijanskom mafijom, ipak je nešto ozbiljnija stvar. Može završiti ubojstvom s predumišljajem.

MONITOR: Da li je tačno da je ubistvo Pukanića povezano sa duvanskom mafijom, odnosno koliko bi mogle biti tačne spekulacije da se priča o ubistvu Pukanića namjerno prebacuje na duvansku mafiju a da su naručioci njegovog ubistva posvađani klanovi u Hrvatskoj?

MALIĆ: Još uvijek su moguće različite špekulacije o naručitelju ubojstva. No, klanovi u Hrvatskoj se već dugo ne svađaju, pa ta verzija otpada. Objektivno je sada očekivati daljnje zaoštravanje na srbijansko-crnogorskoj kriminalnoj sceni.Toga je svjestan i sam Boris Tadić.

Advertisements