Izvor: Mina

aluminCrnogorska Vlada dala je Kombinatu aluminijuma (KAP) garanciju za dobijanje kredita od NLB Montenegrobanke, vrijednog pet miliona EUR, za isplatu plata radnicima i nabavku sirovina za nastavak proizvodnje. Iz Vlade je saopšteno da je kredit odobren, ali ga uprava podgoričke kompanije još nije preuzela. Vlada je, kako je objašnjeno, odlučila da garantuje za taj kredit i dala saglasnost da u tu svrhu budu založene akcije Rudnika boksita u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

Ministar za ekonomski razvoj, Branimir Gvozdenović, kazao je da se novac od kredita trenutno nalazi u bankarskom sistemu i da mu nije jasno zašto ga uprava KAP-a nije preuzela.

»Razgovarao sam danas sa predsjednikom Odbora direktora KAP-a, Vjačeslavom Krilovim, koji me je obavijestio da su mu potrebne dodatne konsultacije sa njegovim šefovima, jer je za preuzimanje kredita navodno neophodna saglasnost konzorcijuma banaka, kod kojih se ranije uprava zaduživala zbog krize«, saopštio je Gvozdenović na konferenciji za novinare. On je naveo da je Vlada pregovarala sa nekoliko banaka, na zahtjev uprave KAP-a.

»Nakon završetka pregovora sa NLB Montenegrobankom, jutros su njeni predstavnici razgovarali sa rukovodstvom KAP-a i predali im ugovore, kako bi taj novac danas bio na raspolaganju. Ne znam zašto uprava fabrike to nije uradila«, rekao je Gvozdenović. On je kazao da uprava KAP-a nije obavijestila Vladu da im je za kredit neophodno odobrenje konzorcijuma stranih banaka.

Vlada je, kako je dodao, učinila sve što je od nje traženo, zbog čega očekuje da i uprava KAP-a što prije preuzme kredit i isplati zarade, odnosno, nabavi materijal za nastavak proizvodnje.

»U protivnom će biti jasno da rukovodstvo KAP-a svjesno izaziva nemire i zloupotrebljava nezadovoljstvo radnika«, ocijenio je Gvozdenović. On je objasnio da je Vlada, na osnovu dogovora sa predstavnicima Sindikata i poslovodstva, pregovarala sa bankama o kreditu za nastavak rada KAP-a, prvo u iznosu od pet miliona EUR, a nakon toga i za dodatnih 1,5 miliona za kratkoročno funkcionisanje fabrike.

Vlasnik KAP-a, Centralnoevropska aluminijska kompanija (CEAC), prema riječima Gvozdenovića, bio je dužan da uloži 75 miliona EUR u fabriku, uključujući i ekološki program, ali i da do kraja naredne godine ispuni sve ekološke standarde.

Advertisements