Izvor: Press

electPredsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić najozbiljnije se priprema za raspisivanje vanrednih, parlamentarnih izbora, potvrđeno je Pressu u vrhu DS-a! Tadić je, kako saznajemo, uoči prvomajskih praznika na sastanku sa najbližim saradnicima rekao da bi nove izbore trebalo raspisati krajem ove godine, neposredno posle stavljanja Srbije na belu šengen listu.

Boris Tadić je svoje saradnike upozorio na nužnost reforme DS-a i najavio čišćenje partijskih redova od profitera, korumpiranih i kompromitovanih kadrova. Predsednik je rekao da DS treba da postane „partija stručnjaka”, koja će u svakom trenutku imati spremno rešenje za svaku državnu funkciju.

Kako tvrde obavešteni sagovornici Pressa, Tadić je svojim saradnicima rekao da je ovakva vladajuća koalicija „neodrživa na duge staze”.

– Boris je rekao da se raznorazni zahtevi, posebno malih, regionalnih stranaka, ne mogu trpeti do kraja mandata ove vlade i da će na proleće 2009. Srbija morati na izbore… – kaže sagovornik Pressa. Prema njegovim rečima, Tadić je rekao da će na vanrednim izborima uspeh za Demokratsku stranku biti samo „apsolutna većina”.

– Ideja je da se napravi veliki blok sa svima koji su se pokazali kao lojalni partneri i da se na novim izborima osvoji više od 50 odsto mandata – objašnjava izvor Pressa, koji tvrdi da na sastanku sa predsednikom nije bilo reči o tome ko bi sve bio u koaliciji sa DS-om.

Lider DS-a je na ovom sastanku najavio reformu Demokratske stranke, koja se mora očistiti od kriminala i korupcije.

– Konstatovano je da je prosto nemoguće da je Goran Knežević jedini funkcioner stranke koji je prekršio zakon i da stranka mora da se oslobodi svih za koje postoji čak i osnovana sumnja da su umešani u korupciju – navodi sagovornik Pressa, i dodaje da im je Tadić poručio da „rejting DS pada” i da se ne zavaravaju istraživanjima javnog mnenja.

Saznanja Pressa posredno je potvrdio i sam Tadić govoreći na jučerašnjoj stranačkoj slavi Đurđevdan, koja je proslavljena u Užicu. Predsednik DS tada je jasno potvrdio da njegova partija mora da se promeni! On je istakao da DS mora da bude „motor razvoja Srbije” i da je bez njega „ugrožena stabilnost zemlje i njen razvojni proces”.

– Zato DS mora da preuzme odgovornost i rizik za promene i da u tome prednjači. Misija DS je modernizacija srpskog društva, izgradnja ravnomernog društva, otvaranje zemlje ka EU i razvoj socijalno pravednog društva, podizanje efikasnosti, razvoj infrastrukture, dovođenje novih tehnologija, borba protiv kriminala i korupcije. Politika koja odustane od prosvetiteljstva nema nikakvu funkciju. DS insistira na politici koja ne sme biti izvan života, već u njegovoj funkciji – rekao je Tadić.

Advertisements