Izvor: Mina

aluSituacija u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP) mogla bi izmaći kontroli ako radnici sjutra ne prime martovske plate, saopšteno je iz sindikalne organizacije fabrike. Predsjednik Sindikata KAP-a, Zoran Milošević, kazao je da će radnici informaciju o isplati čekati do sjutra u 12 sati, kada će biti izvjesno da li će novac biti uplaćen.

»U podne će sindikalna organizacija održati sjednicu, da vidimo šta ćemo dalje, ali je već sada izvjesno da je kriza sve teža a radnici, sa pravom, sve nervozniji«, rekao je Milošević agenciji Mina-business.

On je kazao da Sindikat, ako radnici sjutra ne prime platu, ne može da predvidi dalji razvoj događaja, niti će imati argumenata da se rješenje problema dalje odlaže.

»Šta će biti ako plata sjutra ne bude isplaćena, niko ne zna. Imali smo i volje i razumijevanja i strpljenja, ali kad vas stanodavac istjera na ulicu zbog neplaćanja kirije, sve to nestaje«, dodao je Milošević. On je podsjetio da su predstavnici Sindikata dobili »čvrste garancije« od premijera Mila Đukanovića da će radnici KAP-a martovske plate dobiti najkasnije do sjutra.

Sindikat, kako je naveo, ima informacije da predstavnici Vlade pregovaraju sa mađarskom bankarskom grupacijom OTP, ali ne znaju o čemu.

»Da li je to za izmirenje dugovanja KAP-a, nabavku aluminijuma za dalju proizvodnju ili nešto treće, ne znamo«, saopštio je Milošević.

On je kazao da ne razumije interes vlasnika KAP-a, Centralnoevropske aluminijske kompanije (CEAC), da ostane u fabrici.

Milošević je saopštio da će radnici narednih dana razgovarati sa službenicima Crnogorske komercijalne banke (CKB), kod koje imaju kredite.

»Provjeriće iznose kamata koje im se zaračunavaju zbog kašnjenja uplata i opcije vraćanja rata«, naveo je Milošević.

Kadrovskoj službi KAP-a, prema njegovim informacijama, do sad se javilo oko 170 radnika zainteresovanih za napuštanje radnog mjesta za otpremnine, koje je nedavno ponudila crnogorska Vlada.

Prema tom programu, otpremnine će iznositi od šest hiljada do 15 hiljada EUR, a za te namjene Vlada je izdvojila 41 milion EUR.

Prijave za dobrovoljni odlazak iz KAP-a mogu se podnositi do 15 maja, nakon čega će biti procijenjeno koliko radnika napušta radna mjesta i koliko će to koštati Vladu.

Advertisements