Izvor: Deutsche Welle

fish„U Crnoj Gori većina građana vodi računa gde će potrošiti svaki cent i zato se odlučuju da kupuju proizvode koji su jeftiniji, pa čak i po cenu kvaliteta. Zato nema potražnje za domaćim proizvodima. To što su ti proizvodi iz uvoza jeftiniji, to je rezultat sive ekonomije, a ne legalnog uvoza.“

Neretko, neki od srpskih proizvoda u radnjama u Crnoj Gori koštaju i do 20 odsto manje nego u Srbiji. O čemu se zapravo radi? Dragoljub Nenezić tvrdi da je u pitanju damping: „Ako ne državni, onda je sigurno u pitanju damping preduzeća.“

Crna Gora i dalje najveći nivo robne razmene ima sa Srbijom, iz koje je uvezena roba za 832 miliona evra, a izvezena za 109 miliona. Uprkos priznanju nezavisnosti, razmena sa Kosovom je skoro simbolična i iznosi 3,2 miliona uvoza i 15,5 miliona izvoza, tako da je to jedini spoljnotrgovinski partner, sa kojim je Crna Gora u suficitu.

Uvoz iz Bosne i Hercegovine vredan je 160 miliona, a izvoz jedva 22,3, dok se iz Hrvatske uvozi roba vrednu 166,6 miliona, a njima je Crna Gora uspela da proda proizvode vredne svega 6,7 miliona evra. Od članica Evropske unije, Crna Gora ima najveću robnu razmenu sa Italijom, iz koje je uvezeno robe vredne 190 miliona evra, a izvezeno za 133 miliona. uglavnom aluminijuma. Sledi Nemačka, iz koje je uvoz 133 miliona, a u koju je izvezeno robe vredne 16 miliona evra.

Stručnjaci ukazuju da bi Crna Gora, posebno u vremenima krize trebalo da se okrene razvoju poljoprivrede, za šta, kako kažu, ima veliki potencijal. No, iako je pored turizma, upravo poljoprivreda glavna razvojna grana, vlada je godinama poljoprivredni budžet smanjivala.

Advertisements