Izvor: Vijesti

ukembMnogi ljudi, pa čak i oni u Crnoj Gori, zaboravljaju da je nezavisnost zemlje obnovljena 2006. godine. Od tada je mnogo toga postignuto na polju reformi i izgradnje demokratskog društva, smatra britanski ambasador u Crnoj Gori Kevin Lajn. On je, u intervjuu “Vijestima”, kazao da je Crnu Goru važno da se sjeti prošlih vremena i to ne samo 1990-ih već i socijalističkog perioda i nasljeđa koje dolazi iz tog vremena.

Šta mislite o činjenici da je u maloj Crnoj Gori jedna partija tako dominantna, te da je neprekidno na vlasti 20 godina?

Ne mislim da je DPS, kada je program u pitanju, ista partija kao što je bila prije 20 godina. Promijenila se kada su u pitanju ekonomija i politika u zemlji i regionu. Te ideje ne biste mogli čuti prije 20 godina. DPS se vremenom promijenio, i to je jedan od razloga što je bio uspješna politička partija. U dužem periodu, za Crnu Goru biće potrebno da opozicione partije naizmjenično ulaze u Vladu. Uspješne demokratije su one u kojima se političke partije smjenjuju na vlasti. Neizbježno je da takav sistem nastane u Crnoj Gori, iako to neće biti u naredne četiri godine. To je izazov za cijelu Crnu Goru, a posebno za opoziciju.

Kako ocjenjujete ambijent u Crnoj Gori za strana ulaganja?

Mislim da je Crna Gora dobro okruženje za strana ulaganja. Na nacionalnom nivou je urađeno dosta stvari za promociju inostranih investicija. Međutim, problem je u lokalnoj administraciji. Neke britanske firme su frustrirane birokratskim procesima, a oni su i odbili neke kompanije. Situacija je nedavno počela da se popravlja na lokalnom nivou ali se nadam da će tu ipak procedure biti transparentnije i više prijateljske ka stranim investitorima. To je nešto što se Vlada trudi da poboljša.

Ima li naznaka ozbiljnijih investicija iz Britanije? Zašto ste zainteresovani baš za Luku Bar i ko konkretno bi mogao biti potencijalni kupac?

Postoji nekoliko mogućnosti za britanske investicije, posebno u oblasti turizma. Luka Bar je za nas izuzetno značajan dio ekonomije. Tenderska procedura za njenu privatizaciju još nije počela, a nadamo se da će to biti do ljeta. Luka Bar je strateški fantastičan resurs Crne Gore. Ima dobru infrastrukturu, povezana je sa željeznicom, to je sada i u buduće ulazna luka za Srbiju i Mađarsku, pa i šire. Ona je kapija za mnoge stvari za Crnu Goru i region. Očekujemo da će se kompanija Port Evo pojaviti kao jedan od najozbiljnijih učesnika na tenderu za privatizaciju Luke Bar.

Advertisements