Izvor: Vijesti, Monitor

bozovicNa Trešnjici novi skandal – utakmica između Zete i Sutjeske nije igrana, pošto se glavni arbitar Jovan Kaluđerović sa Cetinja požalio da mu je predsjednik Zete Rajo Božović poručio “moramo da dobijemo utakmicu” i “da će mu otkinutu glavu i odsjeći uši”. Ta izjava se, između ostalog, navodi u zapisniku delegata Hazba Mustajbašića iz Bijelog Polja. Božović je, međutim, u zvaničnoj izjavi delegatu, ali i predstavnicima “sedme sile” demantovao da je prijetio glavnom arbitru…No, kašnjenje meča od 20-ak minuta slutilo je da je situacija vanredna, igrači dva tima su normalno izašli na zagrijavanje, ali se potom nijesu vraćali na teren. Nakon dvadesetak minuta, riješena je misterija – stiglo je i zvanično obavještenje da je meč odložen.

Ispostavilo se, međutim, da je to bio samo uvod u dramski zaplet – u službenim prostorijama Trešnjice napravila se velika gužva, a ispred nje bile su smještene jake policijske snage. Iščekivanje i neizvjesnost prekinuo je upravo sudija Kaluđerović, koji se po izlasku iz službenih prostorija kluba uputio prema automobilu (odbio je policijsko vozilo), potom sjeo u njega, a uniformisani policajac ga odvezao. Ubrzo je i delegat Mustajbašić užurbano izašao sa stadiona, upalio automobil, takođe u društvu policajca, koji se odvezao sa njim. Nakon toga i gužva je splasnula, navijači otišli, a gostujuća ekspedicija autobusom napustila Trešnjicu.

U pisanoj izjavi delegata Mustajbašića, koju je uprava domaćeg kluba dostavila medijima, navodi se da je u službene prostorije ušao Kaluđerović i u prisustvu predstavnika klubova Milojice Srdanovića (Sutjeska) i Miodraga Raičkovića (Zeta) kazao: “Neću da sudim utakmicu”. Na pitanje delegata zbog čega, sudija Kaluđerović je odgovorio: “U sudijsku prostoriju je ušao gospodin Radojica Božović, i kazao mi: ‘Moramo da dobijemo utakmicu’”, a potom dodao “da će mi otkinuti glavu i odsjeći uši”. Navodi se i da je Kaluđerović kazao: “Neću da sudim utakmicu, ne zavisi mi život od 160 eura”. Delegat je o svemu obavijestio predsjednika komisije za takmičenje FSCG. U ponovnim razgovorima sa delegatom, Kaluđerović je ostao pri stavu da neće da sudi meč. Zbog toga je odlučeno da se utakmica ne igra. U razgovoru sa Božovićem, kojem su prisustvovali predstavnik gostujućeg tima, sudija i pripadnici policije, predsjednik Zete je rekao da poznaje Kaluđerovića kao čestitog momka i sudiju, da ga smatra za jednog od naših boljih arbitara, te da je kazao da je izjava glavnog sudije netačna, jer do sada nikada nijesu imali spornih situacija. Navodi se i da je Božović molio Kaluđerovića da sudi, ali i da je ovaj ostao pri svome. Predsjednika Zete začudilo je što Kaluđerović sam donosi odluku da ne sudi meč. Na pitanje delegata da li je za svoju odluku konsultovao nekog iz Fudbalskog saveza Crne Gore, rekao je da nije nikog – zaključuje se u pisanoj izjavi delegata.

Predsjednik Zete Radojica Božović je pred više novinara u službenim prostorijama kluba demantovao da je prijetio Kaluđeroviću. Iako glavni arbitar, prema nezvaničnim saznanjima, planira da podnese krivičnu prijavu protiv Božovića, to nije uzbudilo predsjednika Zete…

– Podnijeću i ja tužbu protiv njega zbog izgovorenih neistina. Svoje tvrdnje će morati da dokaže na sudu. Volio bih da neki sudija javno saopšti da sam mu prijetio. Zeta se nikada nije žalila na sudije, iako smo puno puta bili oštećeni. Svakog sudiju smo dočekali kao profesionalca. Zašto bih ja nekome kidao uši i vrat?! I zašto bi se neko nekog uopšte plašio pred ovako jakim obezbjeđenjem – kazao je Božović.

Predsjednik Zete je potom nastavio izlaganje…

– Ne vidim razlog zašto se meč nije odigrao. Zanimljivo da Kaluđerović nije htio ni da potpiše zapisnik. U prisustvu delegata više puta sam ga molio da sudi utakmicu. Rekao sam mu: “Ukoliko je problem do mene, ne moram ni da budem na stadionu. Mogu da odem kući, može i policija da me privede”. Ne znam kako može normalan čovjek da izjavi tako nešto? Ali, on nije htio da sudi i gotovo!

Predsjednika Zete, međutim, ne opterećuje samo jučerašnji skandal, jer njegovom klubu prijeti kazna Disciplinske komisije FSCG. Golubovčani su suprotstavili rezervni tim Mogrenu u 27. kolu na Trešnjici. Generalni sekretar kluba Rajko Ivanović kazao je da je klub “dostavio podatke” Disciplinskoj komisiji FSCG-a.

– Ne želim da razmišljam o tome da u Savezu imaju nešto lično protiv mene. No, i ukoliko je tako, ne bi trebalo da imaju nešto protiv Zete. Ne želim ni da se miješam u uređivačku politiku medija. Mislim da jedan klub ili više njih žele da izvrše pritisak na Fudbalski savez Crve Gore. Vidjećemo da li će Savez odoljeti takvim pritiscima. Neko, izgleda, želi da se fudbal igra samo u jednom gradu. Nije problem ni da podnesem ostavku, spreman sam to da uradim, neka me izbace iz fudbala, samo Zetu neka ne diraju. Klub nije moje privatno vlasništvo, Zeta funkcioniše u okviru sportskog društva. Zeti se u posljednjih šest-sedam godina niko ne okreće, a mi ćutimo i ne prozivamo nikoga – kazao je Božović, uz digresiju i poruku na kraju:

– Vidjećete kako će se igrati do kraja prvenstva!

______

“Kada smo radili serijal o fudbalskoj mafiji, prvi put smo dobijali prijetnje. Mi prije početka serijala, a Stojović nakon emitovanja,” kazala je Brankica Stanković, autorka Insajdera, nakon što je čula vijest o napadu na Mladena Stojovića. U serijalu Pravila igre emisije Insajder, autori su pokušali da otkriju ko su naručioci ubistava fudbalskih funkcionera (čak devet u proteklih 11 godina), kao i istinu o finansijskim malverzacijama u fudbalu. U izjavi za Insajder Mladen Stojović je primjetio kako je u trenutku kada je Željko Ražnatović Arkan preuzeo 1990-tih beogradski Obilić, to je sa Sutjeskom učinio Branislav Mićunović. Mićunović se vratio u Crnu Goru krajem 1980-ih i uspostavio kontakte sa ljudima iz biznisa i političkog života. Kako je naveo Insajder, Mićunović je preko svojih prijatelja novac plasirao u sportske klubove, hotele, ali je otvario i preduzeća na Kipru. Prema dokumentu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, na koji se pozvao Insajder, Mićunović je označen kao vođa crnogorskog podzemlja. Mićunović je, prema tim navodima, povezan sa Ratkom Buturovićem, zvanim Bata Kankan, uhapšenim vlasnikom FK Vojvodina, Ivanom Delićem i Željkom Maksimović Makom.Stojović u Insajderu navodi i da su svi mediji jednu utakmicu okvalifikovali kao namještenu kada je na domaćem terenu Sutjeska pobijedila OFK Beograd sa 2:1. Poslije nekoliko dana na Terazijama, ispred ulaza u Fubalski savez Srbije (FSS), ubijen je generalni sekretar Branko – Bata Bulatović. Bulatović je, kako su naveli izvori iz vrha MUP-a na koje se pozvao Insajder, ubijen samo nekoliko dana pošto je odbio da registruje utakmicu Sutjeska – OFK Beograd „zbog sumnje da je namještena“. U kratkom obraćanju jednom beogradskom listu Mićunović je demantovao sve navode iz Insajdera. „ U vrijeme kada je Sutjesku preuzeo Brano Mićunović, na čelo Zete iz Golubovaca došao je Radojica Božović, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP Srbije. Insajder je tvrdio da su tada nastali „bratski odnosi“ između srpskih i crnogorskih klubova. “Božović je putovao sa Partizanom na međunarodnim gostovanjima i bio je prijatelj sa funkcionerima crno-bijelih. Partizan je kupovao fudbalere Zete. Imate ugovore, ako Partizan proda igrača koji je potekao iz Zete, procenat od transfera ide u klubu iz Golubovaca “- ispričao je Stojović.„Radojica Božović je bio prijatelj Partizana… Partizan nije morao da brine za bodove,” takođe je kazao ovaj novinar. Božović nije negirao da sa FK Partizanom godinama ima veoma prisne odnose.“Zar je grijeh što navijam za Partizan, što sam išao na međunarodne utakmice sa voljenim klubom? Premotajte malo film i sjetite se da sam ih pobjeđivao i sa 3:0. Nigdje ne piše da morate svaki put da pobjedite Partizan ili Crvenu zvezdu”, rekao je Božović. Radojica Rajo Božović je kategorički tvrdio da nije bio dio crnogorskog fudbalskog klana koji je navodno povezan sa ubistvom Branka Bulatovića, niti da ima saznanja da je neko iz Crne Gore upleten u taj zločin.

Advertisements