Izvor: Banka magazin

euunempU prvom tromjesečju ove godine na području Europske unije otpušteno je 220 tisuća osoba dok je u istomrazdoblju otvoreno tek 90 tisuća novih radnih mjesta, pokazuju u utorak objavljeni podaci Eurofounda koji se poziva na podatke prikupljene European Restructuring Monitor (ERM).

Prema tim podacima najgore su prošli zaposlenici u financijskom sektoru i autoindustriji, a slijedi  i maloprodaja. Što se tiče po pojedinoj zemlji, najviše je otpušteno radnika u Velikoj Britaniji – njih 63.314, slijedi Poljska s 38.975 otpuštenih, pa Njemačka sa 17.461 te Francuska s 11.779 osoba koje su ostale bez posla.

Nadalje, prikupljeni podaci pokazuju kako je najviše otkaza podijeljeno u autoindustriji čak 23.584, slijedi maloprodaja sa 21.740 otpuštenih, pa financijska industrija gdje je bez posla ostalo 16.778 radnika. Osim četiri velike europske države, nezaposlenost je pogodila i manje članice Europske unije. Pa se tako primjerice u tri baltičke države broj nezaposlenih u posljednjih 12 mjeseci povećao za oko devet posto. Sličan trend zabilježila je i Irska gdje je broj nezaposlenih u godinu dana skočio sa 6 posto na 11,4 posto.

Nezaposlenost u Europskoj uniji krajem ožujka dosegnula je 8,3 posto, a u eurozoni je porasla na 8,9 posto, objavio je Eurostat. Mjesec dana ranije, u veljači, nezaposlenost u eurozoni iznosila je 8,7 posto dok je u cijeloj EU neizmijenjena.

Usporedbe radi, prije godinu dana, uoči kriznih vremena, nezaposlenost je u ožujku u EU bila 6,7 posto. Podaci su prosjek za zajednicu 27 država, dok su brojke za pojedine države vrlo raznolike. S jedne strane je Nizozemska koja na tržištu radne snage gotovo nije ni osjetila krizu s nezaposlenošću od 2,8 posto, a s druge strane su rekorderi Španjolska (17,4 posto), Letonija (16,1 posto) i Litva (15,5 posto) zemlje koje su u minulih 12 mjeseci doživjele i najviši, doslovno dramatičan porast nezaposlenosti. U 22 od 27 članica EU nezaposlenost je u porastu u zadnjih godinu dana, u jednoj (Nizozemska) je na istoj razini, dok je u svega tri države (Rumunjska, Grčka, Bugarska) u padu. Prema procjeni Eurostata u EU je bez posla 20,15 milijuna ljudi od čega je 14,16 milijuna u 16 zemalja eurozone.

Za samo mjesec dana, od veljače do ožujka ove godine, u cijeloj je EU broj nezaposlenih povećan za 625 tisuća od čega 419 tisuća otpada na zemlje eurozone. Usporedba ožujka ove s ožujkom prošle godine pokazuje da je za godinu dana bez posla ostalo 4,06 milijun ljudi. Za eurozonu je izračunato da je gubitak tijekom 12 mjeseci – ili vremena rekordno niske nezaposlenosit uoči krize i sada, kada je kriza možda prešla zenit – 2,82 milijuna. Krizom je najteže pogođena kategorija radnika mlađih od 25 godina, naročito u Španjolskoj gdje je nezaposleno više od trećine mladih ili 35,4 posto.

Advertisements