Izvor: Blic

bgbombingIzraelsko udruženje žrtava terora „Almagor” saopštilo je da dovršava tužbu protiv zvaničnika NATO koji su odobrili bombardovanje Srbije 1999, u kome je ubijeno 2.500 civila.

Ovaj postupak izraelskog udruženja usledio je nakon što je sudija španskog Nacionalnog suda Fernando Andreu odlučio da pokrene istragu o izraelskom bombardovanju u gradu Gazi 2002, kada je ubijen jedan od vođa Hamasa i još 14 ljudi. Nekoliko istaknutih Španaca, uključujući visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solanu koji je bio generalni sekretar NATO u vreme bombardovanja, pominje se u tužbi „Almagora”, kao i zvaničnici iz mnogih drugih evropskih zemalja i SAD. Indor je naglasio da slučaj Srbije može da otvori Pandorinu kutiju.

Mi na to gledamo kao na stvar koja ukazuje na duple standarde Evropljana, koji optužuju Izrael za ratne zločine, dok su te iste zemlje počinile mnogo gore zločine u okviru NATO – rekao je Indor.

On je naglasio da će svaka evropska zemlja članica NATO biti pomenuta i da će tužba biti podneta u svakoj zemlji koja odluči da tuži izraelske zvaničnike za ratne zločine. „Almagor” će nastojati da obezbedi punomoć od Srba, žrtava bombardovanja, da predstavlja njihov slučaj.

Advertisements