Izvor: B92

passcontrolEvropska komisija će u izveštaju sredinom maja verovatno preporučiti da se do kraja godine ukinu vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, javlja Glas Amerike. BiH će biti upućeno ohrabrenje da nastavi sa procesom i upozorenje da Komisija mora uveriti evropske građane da se otvaraju vrata Unije za državu kojoj je sigurnost, vladavina prava u vrhu prioriteta, javlja Glas Amerike.

Već 18. maja će biti sačinjen celovit izveštaj Evropske komisije o tome do koje tačke je svaka država došla u ispunjavanju oštrih uslova sigurnosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrole, obrade i čuvanja podataka, od ličnih dokumenata, do podataka o tome ko je kada i gde prešao državnu granicu.

Izveštaj se podnosi posle nekoliko susreta eksperata Evropske komisije i pregovaračkih timova država regiona, kao i na osnovu onoga šta su zabeležile evropske inspekcije.

Izveštaj, koji će nositi i preporuke za ukidanje viza, biće tema i poslednjeg ministarskog skupa pod češkim predsedavanjem, na sastanku sredinom juna.

“Evropski ministri spoljnih poslova, ako sve bude išlo dobro, mogli da donesu odluku o ukidanju viza. Odluka nije formalna, ali ako se ministri dogovore, kasnije, tokom jesenje procedure ratificiranja u nacionalnim parlamentima, držaće se svoje odluke. To će biti izvanredna vest i tada možemo već u junu da nazdravimo šampanjcem”, izjavila je Aleksandra Štiglmajer iz Evropske stabilizacijske inicijative.

Praktično bi to značilo da bi građani onih država koje budu prepoznate kao najmarljivije na ispunjavanju postavljenih uslova bezbednosti, bez viza mogli putovati evropskim prostorom od 1. januara naredne godine.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je izjavio da bi zemlje koje najviše napreduju mogle do kraja godine da se nađu na beloj šengenskoj listi.

“Oni koji se kreću najbrže, oni koji su najviše u stanju da nose obaveze i primjenjuju sve one sigurnosne mere koje dovode do ukidanja viza, te zemlje će biti u stanju da pređu na belu šengen listu, nadam se, do kraja ove godine. Ostale države će morati da čekaju dok u svoju ozbiljnost ne uvere evropske građane i njihove ministre unutrašnjih poslova”, rekao je Ren.

“Koliko znamo, na osnovu informacija koje smo dobili od različitih vlada, preporuku će sigurno dobiti Makedonija, a prepoznaje se da su i Srbija i Crna Gora učinile značajan progres poslednjih meseci i sedmica i Komisija ta dva dosijea vrlo pažljivo analizira”, istakla je Štiglmajerova.

Advertisements