Izvor: Dan

ifimesZijad Bećirović tvrdi da crnogorska vlast ima posebne službe koje nijesu dio zvaničnog aparata, a služe joj za političke potrebe. U Crnoj Gori, osim zvaničnog policijsko – bezbjednosnog aparata, postoje i određene para-službe koje kontroliše režim premijera Mila Đukanovića, a služe mu da što efikasnije eliminiše političke protivnike, izjavio je za “Dan” Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za balkanske i bliskoistočne studije (IFIMES) iz Ljubljane.

On je saopštio da su istraživanja koja je IFIMES sproveo u Crnoj Gori pokazala da “režim na čijem je čelu lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kontroliše skoro sve u zemlji”.

– Teško je crnogorskoj opoziciji da u takvoj situaciji učini nešto da bi se promijenio odnos snaga, jer jednostavno, svi su na ovaj ili onaj način taoci Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih para-službi koje kontroliše Đukanovićeva vlast – ukazao je Bećirović.

Prema njegovoj ocjeni, zbog ekonomske krize su vrlo izgledni prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori, i to nedugo nakon posljednjih koji su održani prošlog marta.

– U takvoj situaciji je važno kako će biti organizovana opozicija i kako će se postaviti prema režimu. Iako činjenica da postoji kriza u Crnoj Gori odgovara opoziciji, kažem, pitanje je kako se riješyti tih tajnih službi jer su one kičma režima. I Đukanović je na neki način, bez obzira što kontroliše te strukture, njihov taoc – istakao je Bećirović.

Ocijenio je da nova Đukanovićeva vlada neće imati program za rješavanje krize, navodeći da je dodatna teškoća što je ona u Crnoj Gori dijelom posljedica globalnih problema i zato crnogorska vlast tu nema mehanizme.
On naglašava da te dvije činjenice, Vladu Crne Gore sada dovode u veoma nezahvalan položaj.

– Događanja u Crnoj Gori su dosad bila ionako teška, i vlast DPS-a i njenih partnera se nije uspijevala sa njima izboriti. A poseban segment je uticaj Rusije i ruskog kapitala jer su u krizi njihovi tajkuni koji su investirali u Crnu Goru, i Kombinat aluminijuma je odličan primjer. Vlada će to “vući” iz dana u dan, ali rješenja neće biti – predviđa Bećirović.

Govoreći o procesu protiv premijera Đukanovića i drugih državljana Crne Gore u Italiji za šverc duvana, on je kazao da “kao čovjek uvijek smatra da je pravda spora, ali dostižna”.

– Problem što se tiče suđenja u Bariju je što bi se podizanjem optužnice u praksu uveo presedan jer bi značio da bi i drugi predsjednici vlada mogli da odgovaraju za neka djela koja su počinili, da li kriminalna, ili u vezi sa tim. Zbog toga se proces onemogućava, ali siguran sam da će Milo Đukanović odgovarati za ratne zločine i to najvjerovatnije pred crnogorskim sudovima, kad bude smijenjen sa vlasti. Za te radnje bio je odgovoran kao premijer, i to sa ratnim drugom, Momirom Bulatovićem – zaključio je Zijad Bećirović.

Iz ugla Zijada Bećirovića, najodgovornije se zbog teškog stanja u Crnoj Gori od svih članica Evropske Unije, ponaša Njemačka.

– U Berlinu su vrlo zabrinuti zbog situacije u Crnoj Gori i ta zemlja se na neki način nije saglasila da crnogorska aplikacija za status kandidata u EU ide naprijed. Postoje neki političari i zvaničnici zemalja EU koji nam u nezvaničnim razgovorima kažu da je aplikacija Crne Gore kao aplikacija Maroka (afričke države), koja je htjela u EU – kazao je Bećirović.

On prognozira da bez obzira što je nedavno Savjet EU prihvatio crnogorsku aplikaciju, Crnu Goru čeka vrlo trnovit put do članstva, a bez “rješavanja pitanja postojanja režima neće biti nekih kvalitetnih pomaka”.

– Istovremeno, upravo će režim aplikaciju pokušaty da predstavi kao veliku pobjedu Crne Gore, ali to apsolutno nema veze sa realnošću nego je režim koristio određeni politički kontekst u kojem se nalazi EU – smatra Bećirović.

Advertisements