Izvor: Mina

russRuske vlasti odlučile su da protjeraju dvojicu službenika kancelarije NATO-a u Moskvi, kao odgovor na nedavno otkazivanje gostoprimstva dvojici ruskih diplomata u Briselu. Kako javlja agencija Interfaks pozivajući se na izvore u ruskoj diplomatiji, protjerana će biti direktor informativnog biroa NATO-a u Moskvi, Izabel Fransoa, i službenik tog odjeljenja čije ime se ne navodi.

Agencija dodaje da su oboje službenika kanadski državljani. “Ukidanje diplomatskih akreditacija u Rusiji biće naš odgovor. Ali, nijesmo mi ti koji su počeli da se ponašaju na taj način, samo smo bili prinuđeni da reagujemo”, rekao je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova.

Iz Ministarstva još nema zvanične potvrde te odluke, a portparol NATO-a je kazao da Brisel nije formalno obaviješten o tome.

NATO je prošle sedmice odlučio da protjera dvojicu ruskih diplomata akreditovanih u Alijansi, zbog navodne umiješanosti u predaju osjetljivih dokumenata.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je odbacio mogućnost da učestvuje na samitu NATO-Rusija, koji će biti održan u maju.

Odnosi Rusije i NATO zahladnjeli su zbog ruske vojne intervencije u Južnoj Osetiji i Abhaziji prije devet mjeseci, a dodatno su pogoršani zbog vojne vježbe koja će, u organizaciji Alijanse, sjutra početi u Gruziji.

Advertisements