Izvor: Seebiz

doubleMinistar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović kaže da će Crna Gora i Srbija do kraja maja postići sporazum o regulisanju dvojnog državljanstva.

Kalamperović je za podgorički radio Antena M rekao da će termin nastavka razgovora o dvojnom državljanstvu biti poznat tokom ove sedmice. Prema riječima Kalamperovića, realno je očekivati da će i Crna Gora i Srbija ostati pri svojim stavovima o dvojnom državljanstvu, ali da će se dogovoriti o razmeni informacija o tome ko je iz Srbije primio crnogorsko državljanstvo, a ko iz Crne Gore državljanstvo Srbije.

Crna Gora će, kako je Kalamperović naveo, tražiti otpust iz srpskog državljanstva onih državljana Srbije koji žele da dobiju crnogorsko državljanstvo.

Razgovori predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije o dvojnom državljanstvu su počeli u oktobru 2008. godine, ali su potom prekinuti. Crna Gora ima restriktivan, a Srbija liberalan stav u davanju državljanstva, što se smatra glavnim razlogom zašto još nije zaključen sporazum o tome.

Advertisements