Izvor: Glas Srpske

reqNa evropskom kontinentu, Albanci sa Kosova i Metohije drže preko 80 odsto trgovine heroinom, a njihovi dileri koji se nalaze u najmanje polovini evropskih zemalja mjesečno prokrijumčare od četiri do šest tona heroina čija vrijednost na godišnjem nivou iznosi dvije milijarde dolara. Ovo se navodi u “Beloj knjizi organizovanog kriminala” koju je sačinio MUP Srbije i koja je u posjedu “Glasa Srpske”.

U tom dokumentu navodi se da profiti albanskih narko-grupa dostižu  milijardu američkih dolara, pri čemu promet na KiM donosi od 125 do 150 miliona dolara.

Od ukupne količine droge koja stiže na svjetsko tržište, čak 65 odsto prelazi preko teritorije KiM, dok se na evropskom tržištu 90 odsto heroina prokrijumčari preko ovog područja.

U “Beloj knjizi” se navodi da je osnovna kriminalna djelatnost kojom se u SAD bave Albanci sa Kosova trgovina narkoticima.

Američki stručnjaci za borbu protiv ove vrste kriminala  ranije su upozoravali da bi, za samo nekoliko godina, ove kriminalne grupe mogle da preuzmu 25 do 40 odsto američkog heroinskog tržišta.

Američka agencija za borbu protiv droge (DEA) označila je Albance sa KiM kao druge po važnosti krijumčare narkotika na svjetskom tržištu.

Predstavnici italijanske policije navode da je albanska mafija u toj zemlji uspjela da potisne turske trgovce drogom i da postane partner nekoliko italijanskih mafijaških organizacija, među kojima su sicilijanska Cosa Nostra, napuljska Camora, kalabrijska Ndrangehta i Sacra Corona Unita, iz oblasti Pulja.

Prema informacijama srpske policije, sjedište aktivnosti albanskih mafijaša u Italiji je u Kalabriji, a Milano im je najvažniji “poslovni” centar. Najistaknutiji predstavnici ovih organizacija investirali su svoj nelegalno stečeni kapital u lance parfimerija i salona ljepote, ne samo u Italiji, već i u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama.

Do početka oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, najveći dio evropskog tržišta i, manjim dijelom, tržišta SAD snabdijevan je narkoticima krijumčarenim tzv. Balkanskom rutom. Iz zemalja porijekla (Pakistan, Iran, Avganistan) i Turske ova ruta je vodila preko Grčke, Bugarske, republika bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska, BiH, Slovenija), Rumunije, Mađarske, Češke, Slovačke, do Austrije, Njemačke, Italije, Švajcarske i drugih zapadnoevropskih zemalja.

Izbijanjem sukoba na ovom području, albanska mafija je probila nove puteve droge ka zapadnoj Evropi, zaobilazeći ratom zahvaćene zone. Na taj način, stvorene su dvije nove, alternativne rute, od kojih južna ide od Turske, preko Bugarske, Makedonije, KiM i Albanije, do Italije.

Zaustavljanjem sukoba aktivirana je stara “Balkanska ruta” a jedan njen krak vodi od KiM preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i dalje prema Evropi.

Druga, sjeverna ruta ide od Turske, preko Bugarske, Rumunije i Mađarske, do Češke, Slovačke i zapadnoevropskih zemalja.

Jedan od kanala, kojim se droga iz Turske prebacuje u Italiju, a zatim u zapadnu Evropu, ide preko Tropoje i luka Drač i Valona, u Albaniji. Izvjesne količine heroina i kokaina se prerađuju u albanskim laboratorijama, a odatle transportuju u selo Lužane, zatim u Muhovac i Veliki Trnovac na jugu Srbije, i u Crnu Goru, u Tuzi i Ulcinj, odakle se distribuiraju i preko BiH prema Evropi.

Prema “Beloj knjizi” teritorija Kosova i Metohije, što se organizovanog kriminala tiče, podijeljena je na tri glavne interesne zone: oblast Drenice, Dukađina i Laba, u kojima kriminalnu djelatnost kontrolišu pojedini lideri bivše OVK.

Ilegalna trgovina drogom koja se odvija kroz područje KiM, povećala se kao dio sveukupnog porasta šverca narkotika na Balkanu, navodi se u “Beloj knjizi organizovanog kriminala”.

Ističe se da je tome doprinijelo odsustvo snažnih državnih institucija (policije i pravosuđa) koje bi spriječile prodor i presekle puteve droge, zatim pravni vakum nastao u periodu od dolaska međunarodnih snaga do uspostavljanja nove zakonske regulative od strane UNMIK administracije, kao i poroznost granica, nepristupačni tereni i siromašna ekonomija, što sveukupno teritoriju KiM čini idealnom oblašću za trgovinu drogom.

Advertisements