Izvor: Seebiz

searchBritanski Independent najavljuje na naslovnoj strani veliki novi pomak u korištenju Interneta kada jedan britanski znanstvenik kasnije ovog mjeseca predstavi jednog novog, inteligentnijeg pretraživača, koji bi mogao postati mnogo važniji od Googlea. Ovaj sustav ne samo da će moći dati direktan odgovor na direktno pitanje – a da pritom ne zapljusne korisnika stotinama stranica – već će moći da odgovori i na složenija pitanja na način koji dosad nije bio moguć, jer će „razumjeti” što tražimo, kaže njegov tvorac dr Steven Wolfram.

Novi sustav Wolfram Alpha, predstavljen na Sveučilištu Harvard ovoga tjedna, predstavljat će prvi korak prema onome čemu Internet teži – da bude globalno skladište informacija koje razumije običan jezik i odgovara na njega poput žive osobe. Novi pretraživač, koji će biti besplatan, crpit će informacije kako s Interneta tako i s privatnih baza podataka, i za prikupljanje pouzdanih informacija, naročito iz područja znanosti i kulture,  bit će potrebno oko tisuću zaposlenih.

Iako je ovaj sistem još uvijek nov, već je izazvao veliko uzbuđenje među računalnim ekspertima i specijaliziranim korisnicima Interneta, koji ga vide kao prvi oblik umjetne inteligencije, prenosi BBC.

Advertisements