Izvor: PC Press

7Microsoft će nastaviti da nudi Windows XP za prenosive računare i posle objavljivanja sledeće generacije svog operativnog sistema, Windowsa 7.

„Proizvođači originalne kompjuterske opreme koji na prenosivim računarima koriste Windows XP moći će da ga instaliraju još 12 meseci nakon zvaničnog pojavljivanja Windowsa 7“, rekao je Majk Neš, potpredsednik grupe za upravljanje Windows proizvodima u Microsoftu, tokom konferencije za novinare održane preko Interneta 30. aprila.

Nastavak dostupnosti Windowsa XP u periodu nakon objavljivanja Windowsa 7 poslužiće korisnicima koji su izbegli prelazak na Windows Vistu da ocene novi operativni sistem.

Neš nije želeo da navede datum pojavljivanja Windowsa 7 u prodaji, uprkos tome što je Micorosoft istog dana objavio poslednju probnu verziju operativnog sistema zvanu „kandidat za objavljivanje“ (release candidate, RC). Pojavljivanje verzije RC je jedan od poslednjih koraka pre „zaključavanja“ koda Windowsa 7 i njegovog slanja proizvođačima, nešto pre nego što on bude ponuđen kao komercijalno izdanje.

Oklevanje da se saopšti tačan datum objavljivanja Windowsa 7 je razumljivo. Tržište personalnih računara je u delikatnom stanju, a isporuke su mnogo manje nego prošle godine. Prerano objavljivanje datuma pojavljivanja Windowsa 7 moglo bi da navede neke kupce da odlože kupovinu novih računara, što bi dodatno pogoršalo stanje na tržištu.

Još uvek nije jasno kakav će uticaj na cene računara imati pojavljivanje nove verzije operativnog sistema. Neš nije želeo da govori o cenama različitih verzija Windowsa 7 (čak ni u relativnom iznosu), ali je rekao da će se korisnicima računara svideti ono što će videti. „Pogotovo će to važiti za one koji su koristili Vistu“, dodao je Neš.

„Prošlo je dosta vremena od kada smo imali verziju Windowsa koja radi bolje od prethodne na hardveru koji većina korisnika ima“, rekao je Neš.

Advertisements