Izvor: B92

unempEkonomisti procenjuju da je aprilska stopa nezaposlenosti u SAD uvećana na 8,9 odsto, sa martovskih 8,5 procenata i da je u prošlom mesecu izgubljeno najmanje 600 hiljada radnih mesta.

Oni upozoravaju da je od decembra 2007. godine, kada je počela recesija u SAD, ugašeno oko 5,7 miliona radnih mesta, što je najveći broj u poređenju sa bilo kojom privrednom krizom nakon Drugog svetskog rata.

Američka stopa nezaposlenosti bi do kraja ove godine mogla da se uveća na 9,5 odsto, a tokom 2010. na 9,7 procenata od ukupno raspoložive radne snage. Ekonomisti kažu da će recesija u SAD potrajati u toku cele tekuće godine, dok će se oživljavanje privrede odvijati usporenim tempom.

Veliki problemi treće po veličini američke autokompanije – Krajsler, koja je 30. aprila proglasila privremeni bankrot, imaće za posledicu gubitak 38,5 hiljada radnih mesta.

Istovremeno, automobilski gigant “Dženeral motors” (GM) preživljava samo zahvaljujući vladinoj izdašnoj pomoći i već je najavio da će otpustiti više od 137,3 hiljada ljudi iz svoje prodajne mreže.

Američki bruto domaći proizvod (BDP), kojim se uobičajeno meri nivo privredne aktivnosti, opao je u prvom ovogodišnjem kvartalu 6,1 odsto, nakon još većeg pada od 6,3 procenta u poslednja tri prošlogodišnja meseca, pokazuju vladini podaci objavljeni ranije ove sedmice.

Advertisements