Izvor: Mina

exportSpoljnotrgovinska razmjena Crne Gore, prema podacima Monstata, iznosila je u prva dva mjeseca skoro 288 miliona EUR, trećinu manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Deficit je zbog toga takođe smanjen 35 odsto, na oko 169,45 miliona EUR i iznosi 63 odsto ukupne vrijednosti robne razmjene. Izvoz je u prva dva mjeseca smanjen 26 odsto na oko 49,28 miliona EUR, a uvoz 33 odsto na oko 218,72 miliona EUR.

Analiza spoljnotrgovinskog prometa prema geografskim zonama pokazuje da Crna Gora najviše robe razmjenjuje sa zemljama Evrope. Njima je u januaru i februaru prodala robu za 48,9 miliona EUR, dok je uvoz iz tih zemalja iznosio oko 212 miliona EUR.

Crna Gora i dalje najviše uvozi iz Srbije, kojoj je u istom periodu za robu platila oko 69,3 miliona EUR, zatim iz Švajcarske, Hrvatske, Grčke i Slovenije. Najviše robe Crna Gora je izvezla u Grčku, a njena vrijednost iznosila je 17,56 miliona EUR, 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvoz u Italiju, koja je do ove godine predvodila zemlje u koje Crna Gora najviše izvozi, bio je vrijedan oko osam miliona EUR, dva puta manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Advertisements