Izvor: Nacional

sneceCrna Gora se proteklih nekoliko godina pokušala ‘prodati’ stranim turistima kao ‘prva ekološka država Europe’. Strani mediji opisivali su ju kao biser Jadrana, turisti su preplavljivali Budvu i druge obalne gradove. No, ove će godine to biti veoma teško ponoviti.

Kako piše Deutsche welle, stvarnost u Crnoj Gori ne nalikuje slikama iz turističkih brošura. Na ulicama se mogu vidjeti gomile smeća, smještaj u hotelima je loš, a tijekom ljetnih mjeseci dolazi do kroničnog nedostatka vode. Sve to rezultiralo je veoma niskim brojem rezervacija za predstojeću sezonu.

Upravo bi loše stanje u jedinoj gospodarskoj grani u Crnoj Gori koja je ove godine mogla zabilježiti rast, moglo rezultirati njenim stečajem.

Ono što turisti najviše predbacuju crnogorskim turističkim radnicima je ‘ekološki porez’ koji se plaća prilikom ulaska u zemlju, a iznosi 10 eura za automobil i 30 za prikolicu. Ta sredstva trebala bi se utrošiti u očuvanje crnogorskog okoliša i ekologiju, no to se jednostavno ne vidi na terenu.

‘Priroda je u pravilu zapuštena, uz ceste pune rupa se odlaže smeće koje nitko ne odvozi – čak i visoko u planinama. Njemački auto-klub ADAC čak govori o plaćanju prikrivene ulaznice za ulazak u zemlju’, piše DW.

Lošiji uvijeti nego u susjednoj Hrvatskoj rezultiralo je izbacivanjem crnogorskih odredišta iz njemačkih turističkih kataloga.

Neki veliki hoteli zbog nedostatka posjetitelja odlučili su ostati zatvoreni u predsezoni.

‘Brojni hoteli ne mogu zbog financijske krize od banaka dobiti potrebne kredite i pripremiti se za predstojeću sezonu. A ukoliko hoteli ne zarade dovoljno, neće moći vraćati rate već ranije uzetih kredita, pa banke prijete preuzimanjem vlasništva’, ističe DW.

Hotelijeri su računali na dolazak bogatih gostiju iz Njemačke, Rusije i Ukrajine. No, kriza je pogodila sve zemlje, a visoke cijene u Crnoj Gori rastjerale su i ono malo turista koji su bili spremni doći.

Ukoliko se stanje tijekom špice sezone ne popravi dramatično, ujesen bi neki hoteli mogli dobiti nove vlasnike – banke, a to bi moglo u potpunosti uništiti crnogorski turizam.

Advertisements