Izvor: Seebiz

japanstockJapanska ekonomija je u prvom ovogodišnjem kvartalu imala najveći tromjesečni pad od kraja Drugog svjetskog rata, objavljeno je u Tokiju na osnovu procjene ekonomista osam vodećih domaćih ekonomskih instituta.

Ekonomski eksperti su procijenili da je ekonomska aktivnost u drugoj po snazi svjetskoj ekonomiji opala tokom perioda siječanj-ožujak računato prema kvartalnoj osnovi, 4,3 posto, dok je po godišnjoj stopi taj pad bio znatno veći – 16,2 posto.

Vrlo visok tromjesečni ekonomski pad, od 13,1 post , u Japanu je posljednji put zabilježen u prvom kvartalu 1974. godine, u vrijeme prvog naftnog šoka. Japanska vlada bi službene podatke o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojim se uobičajeno mjeri razina ekonomske aktivnosti, u perodu siječanj-ožujak ove godine trebala priopćiti 20. svibnja, prenosi agencija Kyodo.

Stručnjaci koji su analizirali kretanja u prva tri mjeseca 2009. ukazuju da je tijekom tog razdoblja u Japanu zabilježen drastičan pad proizvodnje automobila, električnih uređaja i i niza drugih industrijskih proizvoda, uz istovremeni pad osobne potrošnje i rast nezaposlenosti.

Kad je riječ o procjeni kretanja japanskog BDP -a u tekućem kvartalu, neki ekonomisti smatraju da je moguće očekivati pozitivan preokret, dok pesimisti upozoravaju da će se negativan rast nastaviti, ali u nešto manjem obujmu nego tokom prethodnog tromjesečja.

Advertisements