Izvor: Mina

slavePodjela privilegija i moći izaziva sukobe unutar vladajuće koalicije, jer se u atmosferi ekonomske krize i neizvjesnosti “kolač” smanjio, pa Socijaldemokratska (SDP) i Demokratska partija socijalista (DPS) vode surovu borbu za što veći dio, smatra profesor Filip Kovačević.

On je kazao da je DPS “osokoljen” izbornim rezultatom, tako da je očekivan zahtjev da SDP odustane od mjesta potpredsjednika Skupštine. Kovačević je, međutim, naveo da treba imati u vidu da vladajuću koaliciju posljednjih deset godina podupiru “značajni igrači sa strane”.

“Tako da vjerujem da će između njih doći do dogovora, jer neko od gore to vidi sve. Taj neko vuče konce spoljnopolitičke i bezbjedonosne politike Crne Gore, i to u smjeru koji ne odgovara interesima velike većine crnogorskih građana“, ocijenio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, nezadovoljstvo među članstvom DPS-a i SDP-a postoji, ali će stranački lideri nastaviti tijesno da sarađuju, kao i do sada.

Kovačević smatra da će tako, između ostalog, biti i zato što ih objedinjavaju interesi “igrača sa strane”, kojima je potreban alibi za “cinično uljepšavanje ratne prošlosti pojedinih lidera DPS-a”.

“I maska za prikrivanje činjenice da se Crna Gora nije demokratizovala i da je na sigurnom putu tranzicije u slobodnu zonu za svjetsku i lokalnu feudalno-robovlasničku elitu“, kazao je on.

Kovačević je dodao da ekonomska kriza i problemi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP) i Elektroprivredom (EPCG) ne dovode do mimoilaženja na osnovu političkih programa i koncepcija razvoja.

KAP i EPCG, kako je rekao, ne očekuju dobre vijesti u skorijoj budućnosti, pa je vjerovatno da će doći do neke vrste uzajamnog prebacivanja krivice u okviru vladajuće koalicije.

“To muko moja, pređi na drugoga je stara boljka crnogorske političke elite, a ceh za njihovu nesposobnost i nemanje društveno prosperitetnih razvojnih vizija će, kao i uvijek do sada, platiti građani Crne Gore. Nažalost, i one dvije trećine građana koji nijesu za njih glasali“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, male su šanse da će vladajuća koalicija ustupiti jedno potpredsjedničko mjesto u Parlamentu Bošnjačkoj stranci (BS), jer je u prethodnom sazivu ta partija bila u opoziciji.

Kovačević je ocijenio da DPS ne želi nikakve eksperimente sa nekim novim podjelama moći, jer hoće sve da drži pod kontrolom, nadajući se da će moći da zaustavi prodor drukčijih političkih perspektiva.

“To je, po dobrobit većine građana Crne Gore, gubitnički politički program, ali on će predstavljati našu političku sudbinu u narednom periodu. Naime, svi partneri DPS-a će u narednom periodu biti marginalizovani, i DPS će pokušati da vlada sam“, smatra on.

Politički sistem Crne Gore, kako je naveo Kovačević, suštinski predstavlja nikad reformisani jednopartizam, ali sada ulazi u fazu i formalnog jednopartizma.

“To je korak unazad u demokratskom razvoju Crne Gore. Ali, često se u politici primjećuje i logika da stvari prvo krenu na gore da bi onda uhvatile zalet da idu na bolje“, zaključio je on.

Advertisements