Izvor: Blic

jovicaSuđenje Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki trebalo bi da u Hagu počne 25. maja. Oni su optuženi za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Tužioci u zahtevu preciziraju da je beležnica, koja “najverovatnije pripada” ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Mladiću, zaplenjena tokom pretresa stana njegove supruge Bosiljke Mladić, 4. decembra prošle godine, po nalogu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. U beležnici se, po zastupnici optužbe, nalaze zapisi sa sastanaka Mladića, Stanišića i “drugih visokih političkih i vojnih lidera” sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, održanim između 27. januara i 5. septembra 1995. godine.

Prema optužnici, Stanišić je sa Mladićem, Miloševićem i drugima učestvovao u “udruženom zločinačkom poduhvatu” čiji je cilj bilo trajno nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorije BiH, koje bi zatim bile uključene u novu srpsku državu.

“Beleške sa tih sastanaka ilustruju blisku saradnju između učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića. U njima se ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora između različitih učcesnika u poduhvatu”, piše u dokumentu haškog tužilaštva.

Zabeleške načinjene na sastanku 30. juna 1995, po tvrdnji zastupnika optužbe, “povezuju Stanišića sa paravojnim jedinicama u Erdutu i Đeletovcima, odnosno sa Arkanovcima u Erdutu i Škorpionima u Đeletovcima”.

U podnesku se podseća da su i paravojska Željka Ražnatovića Arkana i Škorpioni bili umešani u zločine u Istočnoj Slavoniji i BiH, koji se Stanišiću stavljaju na teret. Između ostalog, Stanišić je optužen i za streljanje šest muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice koje su pripadnici Škorpiona počinili sredinom jula 1995. u okolini Sarajeva. Streljanje su i snimili, a snimak je prvi put prikazan na suđenju Miloševiću pred Tribunalom.

Mladićevu beležniču, vlasti u Beogradu su haškim istražiteljima predali 25. februara ove godine, a u Hag je stigla 2. marta, navode tužioci kao obrazloženje za zahtev da naknadno bude uvrštena u spisak dokaza protiv Stanišića. Iz dokumenta proizlazi da su tokom pretresa stana Mladićeve supruge u Beogradu, prošlog decembra, srpske vlasti zaplenile još nekoliko beležnica za koje se pretpostavlja da su pripadale Mladiću, kao i “desetine video snimaka” sastanaka i proslava kojima je general prisustvovao u vreme obuhvaćeno optužnicom protiv Stanišića 1991-95.

Tužilaštvo u Hagu te materijale trenutno pregleda i ocenjuje njihovu dokaznu vrednost za postupak protiv Stanišića, piše u podnesku.

O zahtevu tužilaca da Mladićeva beležnica bude uvrštena na spisak dokaza, odlučiće sudsko veće predsedavajućeg Alfonsa Orija.

Novi početak suđenje bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki zakazano je za 25. maj.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Oni se, po nalogu sudija, do ponedeljka, 4. maja, moraju vratiti u sudski pritvor u Sheveningenu sa privremene slobode u Srbiji. Krajem aprila prošle godine, suđenje je počelo u odsustvu Stanišića koji nije bio u stanju da bude u sudnici zbog hronične bolesti organa za varenje (ulceralni kolitis), kao i depresije sa obeležjima psihoze. Stanišić je odbijao da proces prati preko video veze iz pritvora.

Apelaciono veće zatim je usvojilo žalbu Stanišićeve odbrane, poništilo početak procesa i Stanišića u junu prošle godine privremeno oslobodilo i uputilo na lečenje u Beograd.

U odluci objavljenoj u ponedeljak, sudsko veće je, posle razmatranja nalaza holandskog psihijatra Jozefa de Mana koji je Stanišića pregledao, ocenilo da on “nije mentalno nesposoban da efikasno učestvuje u proces”.

Sudije su uvažile i nalaz holandskog gastroenterologa, doktora Siersme, da je Stanišićevo fizičko stanje “manje-više stabilno”, kao i da velika većina osoba koje pate od istog oboljeljenja “živi gotovo normalnim životom”. Na preporuku obojice specijalista, veće je odlučilo da, zbog Stanišićeve slabosti, suđenje bude održavano samo dva puta nedeljno.

U odluci sudsko veće naglašava da “ima u vidu” da je Stanišić bolestan i da će “učiniti sve što može” da optuženom olakša učešće u postupku posebnim prilagođavanjem režima suđenja.

Proces će početi 25. maja uvodnom rečju tužioca Dermota Gruma, a odbrana će imati pravo da svoju uvodnu reč da sutradan. Prve svedoke optužbe, Tribunal će saslušati 2. i 3. juna.

Advertisements