Izvor: Mina

aghPotpredsjednik crnogorske Vlade za evropske integracija Gordana Đurović odbacila je večeras optužbe Pokreta za promjene (PZP) da korišćenjem vladinog aviona neopravdano i rasipnički troši sredstva poreskih obveznika, poručući da se radi o pokusaja sticanja jeftinih političkih poena.

Portparol PZP Koča Pavlović optužio je Đurović da je odbacila plaćenu avionsku kartu koju joj je obezbijedio Fridrih Eber Fondacija, organizator okruglog stola o evropskim perspektivama Crne Gore, koji će narednih dana biti održan u Berlinu.

Pavlović tvrdi da će potpredsjednik Vlade na taj okrugli sto doći Vladinim avionom, u pratnji dva saradnika i dvočlane ekipe Televizije Crne Gore.

Đurović saopštila je da je panel diskusija – Okrugli sto o evropskim perspektivama Crne Gore koja će biti održana u Berlinu samo dio programa njene moje radne posjete Njemačkoj

Ona je pozdravila inicijativu PzP koja će, institutom poslaničkog pitanja, zatražiti detaljan izvještaj o korišćenju aviona Vlade Crne Gore za poslednje dvije godine.

»Ali ne zbog toga da bi »crnogorska javnost saznala kako se neopravdano i rasipnički troše sredstva poreskih obveznika«, već zato da se crnogorska javnost upozna sa izvještajem o racionalnom i namjenskom korišćenju sredstava poreskih obveznika prilikom korišćenja Vladinog aviona«, navela je Đurović u ragovanju dostavljenom agenciji MINA.

Prema njenim riječima, panel diskusija – Okrugli sto o evropskim perspektivama Crne Gore u organizaciji Fridrih Ebert Fondacije, samo je dio programa njene radne posjete Njemačkoj u okviru koje su predviđeni i razgovori sa visokim predstavnicima njemačke Vlade i Parlamenta.

Đurović je navela da su okviru posjete predviđeni razgovori sa državnim sekretarom za evropske poslove Rajnhardom Silberbergom, direktorom Direkciju za Evropsku uniju (EU) u ministarstvu inostranih poslova Gerhardom Almerom i izvjestiocem za Crnu Goru u odboru za pitanja Unije u Parlamentu Njemačke Eduardom Lintnerom.

Ona je saopštila da će u Njemačkoj razgovarati i sa članovima parlamentarne Radne grupe za Jugoistočnu Evropu – poslaničke grupe SPD-a.

„Lako je zaključiti da se ovdje ne radi o „luksuznom trodnevnom izletu potpredsjednika Vlade i njenog tima, i njene vlastite televizijske promocije“ već o veoma ozbiljnoj i pažljivo planiranoj posjeti“, navela je Đurović.

Ona smatra da bi Pavlović kao poslanik trebao da zna, je da se za svaku posjetu članova Vlade inostranstvu, priprema ozbiljna platforma, kojom se definišu svi njeni aspekti na osnovu koje Vlada, na svojoj sjednici, procjenjuje opravdanost puta i o tome odlučuje.

Đurović je kazala da se svako korišćenje Vladinog aviona realizuje shodno ustaljenoj proceduri koja je definisana posebnim aktom i čiju realizaciju koordinira Generalni sekretar Vlade

Ona je ocijenila da je dovođenje troškova njenog službenog putovanja u korelaciju sa rješavanjem materijalnih problema štrajkača radnika „Vukmana Krušćića“ iz Mojkovca neprimjereno.

Đurović je ocijenila da je svim koji su pročitali Pavlovićevo saopštenje, kao i štrajkačima „Vukmana Kruščića“, jasno da se ne radi „o brizi PzP za rješavanje materijalnog statusa istih, već o pokusaja sticanja jeftinih političkih poena“.

„Što se tiče konstatacije da „ovakvo putovanje Đurović u Berlin ne približava Crnu Goru njenom evropskom cilju, nego je udaljava od njega“, ističem da se, izmedju ostalog, intenzivnim kontaktima i promovisanjem ostvarenih rezultata na evropskom putu Crnu Gore, sve više približavamo našem evropskom cilju, a to je Crna Gora u EU“, poručila je Đurović.

Advertisements