Izvor: Mina

dugDržavni dug Crne Gore na kraju marta ove godine iznosio je 1,01 milijardi EUR ili 28,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Unutrašnji dug iznosi 465,8 miliona EUR, a spoljni 550,4 miliona EUR i čini 15,6 odsto BDP-a. Garancije Crne Gore za kredite javnih preduzeća iznose oko 63,4 miliona EUR, navodi se u Biltenu Ministarstva finansija.

Spoljni dug je u toku prvog kvartala povećan za 68,7 miliona EUR. Rast je uzrokovan preuzimanjem duga kompanije Željeznička infrastruktura od Češke eksportne banke (ČEB), vrijednog 48,1 milion EUR.

Preuzet je dug prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) u iznosu od sedam miliona EUR, od čega je angažovano 200 hiljada, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedan 11 miliona EUR, i Željezničkog prevoza prema EUROFIMI, u iznosu od 34,5 miliona CHF.

Stanje duga umanjeno je na osnovu redovnih otplata glavnice u iznosu od oko 4,2 miliona EUR.

Iz Ministarstva je objašnjeno da u iznos duga nijesu uključene obaveze iz neriješenih dužničkih pitanja prema Libiji, Kuvajtu, Češkoj i Slovačkoj i UBS banci po osnovu obveznica izdatih u okviru Londonskog kluba.

Prema podacima Ministarstva, od ukupno raspoloživih kredita neangažovano je ostalo 11,5 miliona EUR na osnovu IDA kredita specijalnih prava vučenja (SDR), onog KfW-a od 28,3 miliona EUR, a EBRD oko 2,6 miliona EUR. Neangažovano je ostalo i milion EUR poljskog kredita, 3,2 miliona mađarskog, i 1,9 miliona EUR francuskog za Elektroprivredu. Neangažovani su i preuzeti krediti Željeznice kod EIB, u iznosu od 6,8 miliona EUR i EBRD, u iznosu od 7,5 miliona EUR.

Iz Ministarstva su saopštili da je ukupan iznos raspoloživog a nepovučenog novca oko 124,2 miliona EUR.

„U cilju formalno pravnog razgraničenja obaveza između Srbije i Crne Gore prema povjeriocima iz Pariskog kluba usaglašavamo sporazume sa Francuskom, Španijom i Holandijom, čije se potpisivanje očekuje u ovoj godini. Od većih kreditora Pariskog kluba ostaje još da se potpiše sporazum sa Rusijom“, najavili su iz Ministarstva.

Depoziti Ministarstva finansija iznose oko 58,6 miliona EUR, uključujući i 38,47 hiljada unci zlata, što je za oko 18,4 miliona EUR više nego na kraju prošle godine.

„Depoziti državnih fondova, prema podacima Centralne banke, na kraju januara bili su 69,6 miliona EUR, tako da je neto iznos državnog duga oko 24,4 odsto BDP-a“, preciziraju u Ministarstvu.

Unutrašnji dug je u toku prvog kvartala uvećan za 52,8 miliona EUR.

Rast unutrašnjeg duga, kako se navodi, u toku ove godine uzrokovan je nastavkom realizacije projekata Direkcije za saobraćaj u cilju rješavanja uskih grla u saobraćaju, preuzimanjem duga Željezničkog prevoza i Željezničke infrastrukture prema komercijalnim bankama u iznosu od oko tri miliona EUR i Radio televizije Crne Gore, vrijednog 4,1 miliona EUR.

Dug je uvećan emisijom Državnih zapisa u iznosu od 30,25 miliona EUR i povećanjem zaduženosti opština.

„Očekuje se da će unutrašnji dug rasti u budućem periodu zbog uvećanja obaveza po osnovu restitucije. Ukupna obaveza po osnovu restitucije iznosi 112,1 miliona EUR, ili 4,7 miliona manje nego na kraju prošle godine”, dodaju iz Ministarstva.

Smanjenje iznosa duga po osnovu restitucije uzrokovano je isplatom obaveza u gotovini i otkupom obveznica na berzi.

Vlada je, u cilju smanjenja unutrašnjeg duga, u januaru počela otkup obveznica restitucije, po osnovu obeštećenja bivših vlasnika, prije roka dospijeća, i do sada je otkupljeno oko pet miliona EUR obveznica. Za te obveznice plaćeno je oko 1,5 miliona EUR.

Do sada je otkupljeno obveznica devizne štednje građana iz 2016. i 2017. godinu u vrijednosti od 838,17 hiljada EUR, od čega ove godine 106,66 hiljada EUR.

Dug opština, prema podacima koje su dostavile lokalne samouprave, iznosi oko 61,7 miliona EUR.

Državni dug Crne Gore sa javnim preduzećima iznosi 1,09 miliona EUR ili 30,9 odsto BDP.

Iznos obaveza preduzeća u većinskom državnom vlasništvu izračunat je na osnovu garancija Vlade, podataka Centralne banke i preduzeća.

U toku prvog kvartala otplaćeno je po osnovu kamate nerezidentima oko 3,4 miliona EUR, a glavnice 4,2 miliona EUR.

Po osnovu kamate rezidentima plaćeno je oko 400 hiljada EUR i glavnice 16,8 miliona EUR.

Zakonom o budžetu predviđeno je da će se po osnovu glavnice platiti oko 127,74 miliona EUR, uključujući obaveze po osnovu prijevremene otplate i obaveze Fonda za obeštećenje. Otplata obaveza za kamate iznosiće oko 24 miliona EUR.

Advertisements