Izvor: Jutarnji list, BBC

berlinPočetak obilježavanja Praznika rada u Berlinu i Hamburgu započelo je sukobom prosvjednika i policijskih snaga u kojima je lakše stradalo više desetaka pripadnika redarstvenih snaga.

Prosvjednici su počeli vikati antikapitalističke i antiglobalističke parole te bacati kamenje i boce na policajce. U sukobima, koji su počeli nakon ulične zabave u istočnom dijelu Berlina, ozljeđeno je čak 29 policajaca dok je 12 ljudi privedeno. Također, prosvjednici su, poslije mirnog okupljanja par tisuća ljudi, u samom centru grada zapalili i nekoliko kontejnera.

Divljanje i huliganstvo prosvjednika zahvatilo je i tramvaje, automobile, nekolicinu prozora te par autobusnih stajališta. U sukobima u Hamburgu, lakše su ozljeđena tri policajca.

Ravnateljstvo berlinske policije očekuje zaoštravanje sukoba tijekom današnjeg dana kada su u planu parade ultradesničarskih, sindikalnih i liberalnih skupina. Situaciju dodatno pogoršava gospodarska kriza koja je u Njemačkoj mnoge ostavila bez posla i snizila standard života.

Prosvjedi se očekuju i u administrativnom središtu Španjolske, Madridu.

Dok se u većini europskih zemalja održavaju prosvjedi u znaku teške ekonomske situacije, ‘uvijek raspoloženi za akciju’ Francuzi svoje su masivno okupljanje usmjerili protiv predsjednika Nicolasa Sarkozyja. To će biti treći po redu prosvjed radnika, a organiziran je od strane čak osam najvećih sindikata.

Sukob policije i prosvjednika obilježio je Dan rada i u Istanbulu gdje su vlasti morale koristiti vodene topove kako smirila divljanje okupljenih. Nekoliko prosvjednika je uhićeno.

Prosvjedi radnika zahvatili su i azijske zemlje, među kojima i Kambodžu, Japan i Filipine. Traže zaustavljanje masovnih otkaza te normalne uvjete rada.

Demonstranti na radničkim skupovima na Filipinima i u Hong Kongu pozvali su svoje vlade da urade više na zaštiti radnih mesta.

Advertisements