Izvor: http://www.lscg.org

opozicija1. Opozicione stranke SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA CRNE GORE, LIBERALNI SAVEZ CRNE GORE, SRPSKA NARODNA STRANKA i NARODNA STRANKA potpisivanjem ove Deklaracije obavezuju se da će posredstvom stalnih medjusobnih komunikacija, konsultacija i dogovora težiti da u političkom djelovanju, dostignu i ostvare najviši mogući stepen zajedničke političke akcije usmjerene na stalno slabljenje i konačan silazak sa vlasti aktuelnog antidemokratskog, antireformskog, kriminogenog i koruptivnog režima koji djeluje u Crnoj Gori u vidu koalicije DPS–SDP, čime će se uspostaviti demokratska i odgovorna vlast koja će raditi u interesu Crne Gore i njenih građana.

2. Stranke potpisnice ove Deklaracije izražavaju čvrsto zajedničko uvjerenje da je aktuelni režim iz jednog policijskog, ratno-profiterskog centra, a posredstvom onih organizacija, pojedinaca i medija, koji su prihvatili da budu korumpirani, uporno radio na ekstremizaciji razlika koje su objektivne i postoje u Crnoj Gori, a odnose se na sagledavanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Crne Gore. Stranke potpisnice izražavaju čvrsto zajedničko uvjerenje da će aktuelni režim u narednom periodu pojačati aktivnosti u navedenom smislu i svim silama se truditi da već viđenim mehanizmima i scenarijima proizvede atmosferu međusobnih nesuglasica, trvenja pa i otvorenih sukoba, kao poslednju liniju odbrane najkrupnijih interesa klana na vlasti.

3. Pozivamo sve građane, političke, nevladine i sindikalne organizacije, kao i nezavisne medije koji dijele ovo uvjerenje, da se pridruže našem naporu stvaranja Crne Gore u kojoj razlike neće proizvoditi konflikte.

4. Stranke potpisnice se obavezuju da će učiniti sve da postojeća opoziciona vlast u trinaest crnogorskih opština bude efikasna, stabilna i pozitivan primjer funkcionisanja lokalne samouprave.

5. Stranke potpisnice će se zalagati za realizaciju programa ekonomske obnove Crne Gore, rješavanje problema siromaštva sa kojim su suočeni građani Crne Gore, uspostavljanje vladavine prava, reformu ukupnog državnog i pravosudnog sistema, borbu protiv organizovanog kriminala, kao i projekat integrisanja Crne Gore na svim nivoima. Pri tome će nuditi razrađene projekte i konkretna rješenja.

6. Stranke potpisnice u svom budućem političkom djelovanju zajednički će graditi političku strategiju suprotstavljanja aktuelnom režimu, koristeći pri tom sva raspoloživa politička i demokratska sredstva.

PREDSJEDNIK SNP
Predrag Bulatović
POLITIČKI LIDER LSCG
Miodrag Živković
PREDSJEDNIK NS
Dragan Šoć
PREDSJEDNIK SNS
dr Božidar Bojović