Izvor: Dan

tobaccoOptužnica za šverc cigareta protiv Mila Đukanovića i još 14 lica pripremljena je i sastavljena u tužilaštvu u Bariju, ali je njeno podizanje odloženo zbog zahtjeva da se sud izjasni o činjenici da crnogorski premijer uživa diplomatski imunitet. U optužnom predlogu, koji je otvoren 1999. godine, a do kojeg je “Dan” došao ekskluzivno, Đukanovićevo ime se nalazi na prvom mjestu među 15 osoba koje se sumnjiče za mafijaško udruživanje radi šverca cigareta i pranja novca. Među prvih osam lica nalazi se šest državljana Crne Gore.

– Dokumentom italijanskog tužilaštva terete se i Branko Vujošević, Veselin Barović, Dušanka Pešić, Miroslav Ivanišević, Branislav Mićunović, Stanko Subotić, Andrija Drašković, Patricio Klerik, Đankarlo Donceli, Demetrio Governale, Đuzepe Guidoti, Antonio Nuvoleta, Pjetro Pagnini i Đuzepe Patara.

Taj akt, kako se navodi, sačinjen je u italijanskom tužilaštvu u Bariju 1999. godine.

Italijansko tužilaštvo zatražilo je povlačenje optužnice protiv premijera Crne Gore Mila Đukanovića za mafijaško udruživanje i krijumčarenje cigareta. Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, kako je objavila ANSA, podnijelo je zahtjev sudu u Rimu, za koji se očekuje da će biti odobren, jer bi Đukanović trebalo da po peti put bude imenovan za premijera.

Tužilaštvo je odlučilo da povuče optužbe zbog diplomatskog imuniteta koji uživaju šefovi država i vlada i ministri spoljnih poslova, a ono nije nadležno za vođenje postupaka protiv tih lica.

Đukanović je 2007. godine obaviješten da bi mogao biti optužen zbog umiješanosti u šverc cigareta u Italiju. On i još 14 lica, uključujući bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića, optuženi su zbog aktivnosti u periodu između 1994. i 2002.

– Milo Đukanović je osumnjičen da je dao dozvolu švajcarskom državljaninu Franku dela Toreu da mjesečno uveze 1.000 tona duvanskih proizvoda, koji su potom gliserima švercovani u Italiju. Po mišljenju italijanskih istražitelja, Đukanović je iskoristio državnu kompaniju da pomogne toj operaciji, dao uputstva policiji da dozvoli švercerskim brodovima uplovljavanje u crnogorske luke i ponudio zaštitu italijanskim bjeguncima koji su se sklonili u Crnoj Gori – navodi Ansa.

“Nacional” je, pozivajući se na izvore iz Barija, objavio da se ovog ljeta očekuje početak suđenja u tom predmetu.
Vrlo je izvjesno da će italijanski sud nadležan za taj predmet odlučiti da se Đukanoviću ne može suditi zbog diplomatskog imuniteta, ali to ne znači da mu se neće suditi kad bi se povukao iz politike.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ranije je u Bariju, na lični zahtjev, dao izjavu nadležnim italijanskim organima, u okviru dugogodišnje istrage koja se u toj zemlji vodi o organizovanom krijumčarenju cigareta. Đukanović je zahtjev da da izjavu italijanskim pravosudnim organima, kako je ranije saopšteno iz Vladinog Biroa, uputio još sredinom prošle godine. Tada je istaknuto da je Đukanović, i pored diplomatskog imuniteta koji uživa, kao i obaveza koje ima kao predsjednik partije insistirao na davanju izjave.

Đukanović je tada u kancelariju tužioca u Bariju stigao zajedno sa advokatom Enrikom Tućilom, a njegov razgovor sa tužiocima trajao šest i po sati. ANSA je tada prenijela i da se Đukanović svojevoljno prijavio da bude ispitan povodom optužbi za mafijaško udruživanje radi sticanja profita od šverca cigareta i da je odgovorio na 80 odsto pitanja tužilaštva.

Advertisements