Izvor: Danas, Blic

amsAdvokat Zdenko Tomanović, kazao je da je saslušanje trajalo nekoliko sati, i da je njegov klijent Sreten Jocić, rekao da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, koji ga može povezati sa tim ubistvom.

„Na moj zahtev on je odbio da se izjašnjava na glasine, novinske natpise, bilo čije komentare, ali je jasno stavljeno do znanja nadležnim organima da će se na svaki dokaz pribavljen u skladu sa međunarodnim pravom i našim zakonima Jocić izjašnjavati“, rekao je Tomanović, prenosi RTS. Istražni sudija bi do večeras, kada ističe zadržavanje od 48 sati, trebalo da odluči da li će Jociću odrediti pritvor.

Jocić u pritvoru može da ostane najviše šest meseci, bez podizanja optužnice. Kako se nezvanično saznaje, Jocićje uhapšen zbog informacija da priprema bekstvo za Crnu Goru.

Sretena Jocića su u vezu sa ubistvom Pukanića doveli hrvatski mediji, a na osnovu iskaza svedoka saradnika. Taj svedok rekao je da je ubistvo Pukanića naručio i organizovao Jocić, koji je za to angažovao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića. Jocićje zbog ubistva većslužio zatvorske kazne u Holandiji i Bugarskoj, a bio je i predmet više policijskih istraga u Srbiji, u kojoj se protiv njega vodi postupak zbog sumnje da je podstrekivao na ubistvo.

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i direktor hrvatske policije Vladimir Faber boravili su u Beogradu krajem prošle nedelje, kada su srpskim istražnim organima i predali informacije o navodnoj umešanosti Jocića u ubistvo Ive Pukanića koji je ubijen 23. oktobra prošle godine u Zagrebu.

Inače, Sreten Jocić nakon privođenja u ponedeljak nije pristao da odgovara na pitanja policajaca, jer mu rešenje o pritvoru, kako tvrde njegovi advokati, nije uručeno u zakonskom roku. Rešenje o zadržavanju osumnjičenog, prema zakonu, mora da bude uručeno u roku od dva sata od momenta kada je lišen slobode. Jocićev advokat Zdenko Tomanovićrekao je da je njegov klijent priveden u ponedeljak u 14,30, a da mu je odluka o zadržavanju uručena tek u devet sati uveče. Inače, tokom jučerašnjeg dana odbijena je ta žalba.

Hrvatski mediji preneli su sinoć da je policajac koji je učestvovao u uviđajima posle ubistava Ivane Hodak, Ive Pukanića i Nike Franjića, izvršio samoubistvo na autoputu Zagreb-Krapina. Reč je o policajcu T.F. starom 35 godina, koji se ubio se hicem iz službenog pištolja pošto je završio noćnu smenu kao pomoćnik šefa Operativno-komunikacionog centra (OKC) u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Posle posla automobilom se uputio kući, ali je, prema nezvaničnim informacijama, u vožnji seo na suvozačevo mesto i ispalio sebi metak u glavu. Automobil nije znatnije oštećen, jer se, pošto je sleteo s puta, ponovno vratio na njega i zaustavio se. Taj policajac je od 1998. radio kao pripadnik ekipe za uviđaje zagrebačke Policijske uprave, a prošle jeseni bio je šef uviđaja ubistava pravnice Hodak, ćerke advokata Zvonimira Hodaka koji je branio ljude iz kriminalnog miljea i suvlasnika nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića. Policija ne može još ništa da saopšti osim da se radi o samoubistvu, izjavila je portparol zagrebačke Policijske uprave Aleksandra Ljuba. T. F. je iza sebe ostavio ženu koja radi u MUP-u i dvogodišnje dete. Motiv samoubistva još nije poznat, a mediji izveštavaju da je imao kredite i bio u velikim dugovima, ali su počela i nagađanja da je samoubistvo povezano s njegovom ulogom u uviđajima ubistava Hodakove, Pukanića i Franjića.

“Netačna je konstrukcija kojom nedjeljnik NIN insinuira da je predsednik Vlade Crne Gore naručilac ubistva Iva Pukanića, jer je (Đukanović) ‘iznenada’ i ‘iz čista mira, baš u ovom trenutku’ dao intervju zagrebačkom ‘Večernjem listu'”, navodi se u saopštenju Biroa za informisanje Vlade Crne Gore.

Ukazuje se da je hrvatski dnevnik samo jedan u nizu medija koji je tražio intervju s crnogorskim premijerom još pre martovskih parlamentarnih izbora u toj državi.

Odabran je i zato što su kao okvirne teme, osim političkih, bile vezane za kvalitetan odnos crnogorsko-hrvatske sardnje u nizu drugih oblasti – gradnja autoputa koju je na tenderu dobila hrvatska kompanija, međunarodna arbitraža o granici na Prevlaci, kao i teme o gradnji nuklearne elektrane u Albaniji, Jadransko-jonskog autoputa.

Ističe se da je tokom intervjua novinar “Večernjeg lista” pokrenuo temu o Pukanićevom ubistvu koja je u međuvremenu postala aktuelna.

U saopštenju se navodi da će Crna Gora, kao i uvek do sada, informacijama, procenama, istragama i svim uobičajenim oblicima saradnje, pomoći stranim državama u borbi s organizovanim kriminalom, ali neće dopustiti da bude na bilo koji način uvučena u razračunavanja podzemlja.

U opširnom tekstu povodom privođenja Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, pod sumnjom da je umešan u ubistvo Pukanića, NIN u najnovijem broju podseća na izjave u pojedinim medijima da je “Pukanić ubijen zbog šverca cigareta”, kao i da je u seriji tekstova objavljenim u zagrebačkom “Nacionalu” 2001. godine, sagovornik tog lista za koga se kaže da je očigledno bio operativac neke obaveštajne službe, optuživao Djukanovića da u sprezi sa Stankom Subotićem Canetom vodi glavnu reč u švercu cigareta na Balkanu.

“E, sad, poprilično je zanimljivo da se u priču o Pukaniću, iz čista mira, baš u ovom trenutku (u subotu 25. aprila) umešao i crnogorski premijer Milo Đukanović”, piše NIN i dodaje da je on u intervjuu “Večernjem listu” “potvrdio ono što se dosad samo nagađalo da je Ivo Pukanić zaista svedočio u italijanskoj istrazi šverca cigareta”.